sposobnosti-alkalne-vode

Kada konvencionalna medicina ne daje rezultate, mnogi pribjegavaju alternativnim metodama liječenja različitih bolesti. Svako ko se suoči sa dijagnozom raka, nestrpljiv je da pronađe informacije koje bi mu mogle pomoći tokom liječenja, međutim internet i društvene mreže su nerijetko nepouzdan izvor informacija.

Na različitim veb sajtovima i stranicama, u čijem je fokusu sadržaj koji se bavi alternativnom medicinom, često objavljivana je informacija o uticaju alkalne vode na ćelije raka, praćena naslovom:

„Alkalna voda UBIJA ćelije raka, EVO KAKO SE PRAVI…“

Objavu na Fejsbuk stranici Prirodna medicina, u kojoj su navedeni efekti pоrаsta nivoa kiselоsti u organizmu, podijelilo je 306 korisnika, a 286 njih i reagovalo na istu:

„U lјudskоm tijеlu оrgаni kојi pоmаžu dа оdrže rаvnоtеžu Ph su plućа i bubrеzi, pа аkо оni isprаvnо ne funkciоnišu оndа је višе nеgо vеrоvаtnо da će kisеlоst оrgаnizmа biti povećana. Ljudskо tijеlо је gеnеrаlnо аlkаlnе prirоdе sа pH vrеdnоšću izmеđu 7.35 i 7.45. Оvо је vrеdnоst zа zdrаvu оsоbu dok pоrаst kisеlоsti ubiја u tijеlu ćеliје ili mоžе da izazove mutirаnje ćеliјa. Kаda mutirаne ćеliје pоčnu dа rаstu nа nеkоntrоlisаn nаčin nastaje mеtаstаzа. Оvе ćеliје pоstајu mаlignе i kаncеrоgеnе“.

U drugoj objavi na veb sajtu i Fejsbuku navedeni su savjeti za revidiranje ishrane za postizanje boljih rezultata:

„Da biste se ispravno hranili, osigurajte sebi 60% alkalnu prehranu i izbegavajte proizvode koji su u većini kiseli, kao što su gazirana pića, slatkiši, brza hrana. Ne zloupotrebljavajte so te je koristite što je manje moguće. Ako ste bolesni, idealno je da vam ishrana bude 80% alkalna. Imate li karcinom, savet je da alkalizujate telo što je više moguće“.

Razlika između obične i alkalne vode

Alkalna voda, za razliku od obične vode za piće, ima viši nivo pH vrijednosti koja ukazuje koliko je određena supstanca kisela ili alkalna.

Na skali od 0 do 14, pH vrijednost 1 ukazuje da je supstanca veoma kisela, odnosno, ukoliko supstanca ima pH vrijednost 14 znači da je veoma alkalna.

Obična voda sa česme obično ima pH vrijednost 7, što se smatra neutralnom vrijednošću, dok alkalna voda ima pH vrijednost 8 ili 9. Voda povećane alkalnosti sadrži veću koncentraciju kalcijuma i magnezijum jona, koji su bitni za funkcionisanje organizma, naročito za zdravlje kostiju. Ovi minerali omogućavaju ujedno i bolju hidriranost organizma.

Alkalna voda se može napraviti i dodavanjem sode bikarbone u običnu vodu, upotrebom mašine za jonizaciju vode ili primjenom sistema za filtriranje vode. Dostupna je takođe i u prodaji.

Kako je nastala teorija o uticaju alkalnih namirnica

Dobitnik Nobelove nagrade, doktor Oto Varburg je, početkom 20. vijeka je, sugerisao da “ćelije raka žive u hipoksičnim, kiselim uslovima, sa veoma niskim kiseonikom”, te da “dobijaju energiju iz šećera fermentišući ih na način na koji to čini kvasac”.

Na osnovu toga je uspostavio teoriju da visoko kiseli uslovi sa niskim kiseonikom izazivaju rak, što je rezultiralo nastankom ideje o efikasnosti alkalnih namirnica. 

Nakon više od jednog vijeka od nastanka te teorije, nauka je evoluirala, a saznanja o raku, čovjekovom metabolizmu i namirnicama koje konzumiramo su znatno opsežnija.

Studije koje su otkrile da ćelije raka napreduju u kiseloj sredini sprovedene su u laboratorijskom okruženju, odnosno opservacije su se zasnivale na ponašanju ćelija u petrijevoj posudi, što ne predstavlja složenu prirodu ponašanja tumora u ljudskom tijelu.

Istraživači američkog instituta za istraživanje raka ukazali su da bi bilo skoro nemoguće promijeniti ćelijsko okruženje kako bi se stvorilo manje kiselo okruženje u ljudskom tijelu.

„Zapravo je veoma teško da promijenite pH nivoe u krvi, jer telo naporno radi na regulaciji i održavanju ovih nivoa. Naša kiselinsko-bazna ravnoteža je dobro regulisana – pH krvi normalno kontroliše tijelo između 7,35 i 7,45. Ako pH nivo postane previše kiseo ili alkalan, to bi moglo biti opasno po život i obično je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog problema, iako nije osnovni uzrok“.

Predstavnica zdravstvenog centra pri Univerzitetu Kalifornije UC San Diego health, Melanija Peters, navela je da alkalna dijeta podrazumijeva konzumiranje uglavnom voća i povrća, što je ujedno i režim ishrane koji se preporučuje za prevenciju raka.

„Međutim, ove preporuke se ne zasnivaju na kiselosti ili alkalnosti namirnica, već na činjenici da su ove namirnice bogate vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i vlaknima. Pacijentima sa rakom, posebno onima koji se liječe, savjetuje se da održavaju svoju trenutnu tjelesnu težinu adekvatnim kalorijama i proteinima. Iako ne bi nužno bilo nebezbjedno za pacijente sa rakom da prate alkalnu ishranu, oni bi morali da osiguraju da su njihove potrebe za proteinima i kalorijama zadovoljene“.

Ovom tvrdnjom se bavio i Politifact faktčeking tim koji je, pozivajući se na doktora Najdžela Broktona, potpresjednika američkog Institutu za istraživanje raka, u analizi takođe demantovao navode da povećanje pH vrijednosti može spriječiti ili izliječiti rak.

„Vrijednost pH vrijednosti nekih ljudi je alkalan, a ipak, nekim ljudima bude dijagnostifikovan rak“, rekao je dr Brokton. Neki bolesnici mogu da učine krv alkalnijom ili kiselijom, rekao je Brokton, “ali to su patološka stanja. Zdravi ljudi ne mogu da promijene pH svog tijela.”

Konzumacija prirodne alkalne vode generalno se smatra bezbjednim jer sadrži prirodne minerale, a alkalna dijeta podstiče zdravu ishranu, međutim, ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji bi podržali njihovu upotrebu kao tretman za liječenje raka.

Iz tog razloga, ove objave u medijima i društvenim mrežama ocjenjujemo kao pseudonauku.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

In this article