Solarne oluje, NASA i gašenje struje – prirodni fenomen nije zavjera  

57

Definicija klikbejt naslova mogla bi se objasniti kao nešto što daje pogrešnu sliku u samoj najavi priče, a da u njenoj sadržini nema činjenično pogrešnih stvari, ili ih je malo. Jedna takva dolazi nam sa portala Epoha.  

Na tom sajtu pojavio se naslov, koji dijele korisnici Tredsa (arhivirano: ovdje)  i Fejsbuka (1,2, arhivirano: 1,2) u kojem se kaže: 

Globalisti su već najavili da će pokrenuti masovno isključenje struje i interneta, a NASA je očito angažirana da smisli glavni razlog zbog čega će do toga doći 

U tekstu (arhivirano: ovdje) se zapravo prolazi kroz koncept solarnog maksimuma i solarnih oluja i, što je najbolje, citiraju se dokumenti i ljudi iz NASA-e koji prate ove prirodne fenomene. Epoha daje pregled o tome kako solarne oluje mogu napraviti probleme u komunikacijama na zemlji, podsjećaju na prethodne slučajeve i razrađuju teoriju solarnog maksimuma. 

NASA je objavila 15-og oktobra da je sunce dostiglo maksimum u 11-godišnjem solarnom ciklusu i iz te institucije je poručeno: (arhivirano: ovdje

“Sunčev ciklus je prirodni ciklus kroz koji sunce prolazi dok prelazi između niske i visoke magnetne aktivnosti. Otprilike svakih 11 godina, na vrhuncu solarnog ciklusa, sunčevi magnetni polovi se preokreću – na Zemlji, to bi bilo kao da sjeverni i južni pol mijenjaju mjesta svake decenije – i sunce prelazi iz mirnog u aktivno i olujno stanje… 

Sunčeva aktivnost snažno utiče na uslove u svemiru poznate kao svemirsko vrijeme. Ovo može uticati na satelite i astronaute u svemiru, kao i na komunikacione i navigacione sisteme — kao što su radio i GPS — i električne mreže na Zemlji. Kada je sunce najaktivnije, svemirski vremenski događaji postaju sve češći. Solarna aktivnost je dovela do povećane vidljivosti aurore i uticaja na satelite i infrastrukturu posljednjih mjeseci.” 

I mediji su se pozabavili ovom temom, pa su “prekopali” kroz NASA-ine dokumente i pišu (arhivirano: ovdje) da solarni maksimum, odnosno solarne oluje, mogu dovesti do prekida u tehnologijama kao što su GPS i visoko-frekventni radio.  

Studija iz 2023. je pokazala da letovi mogu kasniti do pola sata tokom ovog fenomena, te da je mogućnost za to povećana za 20-ak odsto, jer avioni koriste satelitske i radio komunikacije.  

Takođe, kako piše i u tekstu Epohe, solarna oluja jeste oštetila elektro-mrežu Kvebeka 1989, a pritom je napravila probleme u napajanju u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švedskoj. Međutim, mediji pišu o veoma ozbiljnim, odnosno rijetkim slučajevima kada se to dešava, te da se ništa slično nije dogodilo odavno.  

Zbog svega navedenog, nije jasno ko bi mogli biti globalisti koji su najavili da će pokrenuti masovno isključenje struje i interneta i zašto bi NASA smišljala razlog za to, kada se zapravo radi o poprilično poznatom prirodnom fenomenu, a o kojem se govori i u tekstu sa spornim naslovom.  

Ova objava dobija ocjene – klikbejt i teorija zavjere.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article