Izrael nastavlja sa kampanjom napada (arhivirano: ovdje) na Liban i pojas Gaze. U svemu tome, dolazi i do širenja dezinformacija.  

Jedna takva dolazi iz Libana. Radi se o fotografiji na kojoj se vidi avion, očigledno u uzlijetanju ili slijetanju, a iza kojeg se širi plamen. Post prati navod: (arhivirano: ovdje

Još jedna slika međunarodne zračne luke Beirut. 

Iako bi se na prvu moglo pomisliti da se radi o stvarnoj fotografiji, ona je zapravo, kako kolege iz Misbar-a pišu: (arhivirano: ovdje), generisana uz pomoć vještačke inteligencije: 

“Na slici koja prikazuje avion koji slijeće na aerodrom u Bejrutu usred velikog požara u blizini, krila aviona, plamen i dim koji se diže djeluju nedosljedno, a neke karakteristike aviona su nejasne. Ova izobličenja se obično javljaju na slikama napravljenim korišćenjem vještačke inteligencije.” 

Slično pišu i kolege iz DFRAC-a: (arhivirano: ovdje

“Pažljivim pregledom takođe smo pronašli neslaganja u repu aviona koji pokazuje naglo editovan dio.” 

Šef dopisništva Foks Njuza Trej Jingst takođe je na svom X nalogu potvrdio da je u pitanju fotografija generisana vještačkom inteligencijom.  

“Fotografija koja kruži internetom a prikazuje MEA avion koji slijeće na aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu je definitivno lažna. Najmanje jedan od napada bio je u blizini aerodroma ali je fotografiju generiala AI”, naveo je on.  

Pritom, treba obratiti pažnju i na točkove aviona, kojih se čini da je više nego što bi trebalo, dok se zumiranjem fotografije može primijetiti da je prednji dio letjelice na neki način i iz nekog razloga blurovan. Na sve to, položaj zgrada po sredini je čudan. 

Obrnutom pretragom dolazi se do profila na Instagramu – eyesoflebanon (arhivirano: ovdje) gdje je ista fotografija objavljena, uz još jednu, i gdje je navedeno da su fotografije AI generisane kako bi predstavile stvarnu situaciju na terenu. 

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article