Dezinformacije koje i dalje žive: Grip nije nestao tokom pandemije koronavirusa

112

Kovid pandemija je ostavila iza sebe pregršt tvrdnji koje najčešće nemaju nikakvo utemeljenje u naučnim činjenicama. 

U jednoj Fejsbuk objavi (arhivirano), podijeljen je grafik navodno Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji sugeriše da su slučajevi gripa, evidentirani do 2020. godine, zapravo tokom te i naredne godine bili zabilježeni kao kovid.  

Objava je klasičan primjer koji podupire narativ da je pandemija bila prevara, a autorka iste je dodatno napisala u opisu: 

“Do dan danas se ne zna gdje je nestala gripa 2020. i 2021.godine. I ono najgore, svi o tome i dalje šute”. 

Na grafiku je istaknut logo Svjetske zdravstvene organizacije, uz natpis: “Informacije o laboratorijskom nadzoru gripa. Detekcija virusa po podtipu prijavljena FluNet-u”. 

FluNet je globalna baza podataka za nadzor i praćenje aktivnosti virusa gripa. Ovaj sistem je razvila i upravlja njime SZO kao dio Globalnog sistema za nadzor i odgovor na gripu (GISRS). FluNet prikuplja podatke od laboratorija širom svijeta koje su dio sistema, kako bi pratila i analizirala cirkulaciju virusa gripa, njihove podtipove, sezonalnost i jačinu. 

GISRS i FluNet omogućavaju međunarodnu razmjenu podataka i brzu reakciju na pojave gripa na globalnom nivou. 

Na sajtu SZO-a moguće je potvrditi statističke podatke o zabilježenim slučajevima gripa, u odnosu na godine, koji su istaknuti i na grafiku iz Fejsbuk objave. FluNet ne evidentira podatke o kovid slučajevima. Jasno je da je druge dio informacija na grafiku, koje se odnose na kovid, dodat.

Izvor: Veb sajt Svjetske zdravstvene organizacije 

Pogrešno je sugerisati da je pad zabilježenih slučajeva gripa tokom pandemije misterija ili da je kovid-19 prevara. Postoji razumno i logično objašnjenje zašto je statistika o zabilježenim slučajevima gripa bila niska tokom pandemije. 

Portparol SZO je za Fact Check demantovao navode da su gripa i kovid zapravo iste bolesti, navodeći da su „sistemi nadzora, odnosno testiranje potpuno različiti“. 

Smanjenje broja oboljelih od gripa tokom 2020. i 2021. godine je rezultat usvojenih mjera koje su uticale na suzbijanje virusa, ali i gripe, pojašnjeno je iz SZO. 

“Portparol SZO je takođe ponovio činjenicu koju su javnozdravstvene organizacije i naučnici iznosili godinama: „Jedan od pretpostavljenih razloga za nizak nivo aktivnosti gripa bio je efekat zatvaranja i ograničenja putovanja tokom tog perioda”, prenosti Fact Check. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je takođe evidentirao pad stope slučajeva gripa zabilježen u Sjedinjenim Američkim Državama, objašnjavajući da je „cirkulacija virusa gripa naglo opala u roku od dvije nedjelje od proglašenja vanrednog stanja COVID-19 i široko rasprostranjene primjene mjera za ublažavanje posljedica kovida, uključujući zatvaranje škola, socijalno distanciranje i nošenje maski”. 

Grip i kovid-19 nisu iste bolesti, iako imaju sličnosti u simptomima i načinu prenošenja. Obje bolesti su respiratorne infekcije, ali ih izazivaju različiti virusi. 

Dok grip izazivaju influenza virusi, kovid-19 izaziva SARS-CoV-2, virus iz porodice koronavirusa. 

Na isti način se i prenose, kapljičnim putem, odnosno kašljanjem i kijanjem ili kontaktom sa zaraženim osobama ili površinama. S obzirom da su tokom trajanja kovid pandemije, u toku 2020. i 2021. godine bile na snazi širom svijeta preventivne mjere za suzbijanje kovida, nesumnjivo su doprinijele i smanjenju slučajeva gripa. 

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o ovakvim i sličnim tvrdnjama. 

Zbog svega navedenog, objave ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

 Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article