Pobrkani lončići: Uragan sa Floride nije došao do Evrope i Balkana 

54

Elementarne nepogode u Sjedinjenim Američkim Državama nijesu nikakva novost. Uprkos tome, vijest o uraganu Milton koji je zahvatio saveznu državu Floridu, brzo se proširila cijelim svijetom. 

Razorne poslijedice uragana mogle su se vidjeti u svim svjetskim medijima, a kao i obično, vijesti koje obiđu planetu ubrzo postanu i predmet širenja teorija zavjera i dezinformacija. 

Tako su pojedini korisnici Fejsbuka ustvrdili kako je uragan iz Amerike stigao do Evrope, pa čak i do regije Zapadnog Balkana. 

„Ček samo da pitam ove što su mi pisali da sam teoretičar zavjere..kada sam prije tri dana najvio dolazak uragana iz USA“, napisao je na fejsbuku Saša Borojević (arhivirano)  poznati teoretičar zavjere.  

On je uz svoju tvrdnju priložio fotografiju naslova jednog medija koji glasi:  

„Uragan Kirk zahvatiće danas dio Balkana, u Portugalu i Španiji napravio haos, šta nas očekuje“. 

Borojevićev post privukao je veliki broj reakcija i komentara. 

Ipak, po srijedi nije ništa drugo do teorija zavjere. Naime, uragan Milton koji je protutnjao Floridom nema dodirnih tačaka sa Kirkom koji je zahvatio Evropu. 

„S obzirom na to da se dijelovi Floride sada pripremaju za udar uragana Milton, velike oluje su dominirale naslovima tokom protekle sedmice. Ogromna oluja kategorije 5 vjerovatno će donijeti vjetrove opasne po život do 290 km/h i ostaviti razaranja za sobom. Stanovnicima oblasti Tampa Bay rečeno je da se evakuišu, ali je bilo izvještaja o ponestajanju benzina i skoku cijena letova, tako da neki ljudi jednostavno nemaju drugog izbora nego da ostanu na mjestu i budu sigurni koliko god mogu. Iako će Milton vjerovatno imati mali ili nikakav uticaj na Evropu, još jedna oluja – uragan Kirk – kreće se u utorak ka zapadu. Iako Kirk više nije klasifikovan kao uragan, već kao ekstratropska oluja, i dalje je vjerovatno da će uzrokovati štetu i poremećaje u dijelovima Evrope kada udari ove sedmice“, navodi se u članku Euronews-a

Nadalje, kada je uragan Kirk u pitanju, u tekstu Radija Slobodna Evropa objašnjen je ovaj fenomen i njegove potencijalne poslijedice. 

„Može se konstatirati da aktuelni ciklon neće ostaviti prevelike tragove niti uzrokovati značajnije probleme u ovom dijelu kontinenta. Pljuskovite kiše u nekim krajevima, kao i jači vjetar će biti klasično jesenje vrijeme. Uragan Kirk se iznad Atlantika javlja svakih šest godina te je zanimljivo da je ovogodišnji mnogo jači od dva prethodna. Godine 2012. njegova jačina je bila druge kategorije, a 2018. godine se osjetio samo kao tropska oluja u ovom periodu godine. Uopšte nije ni došao do Evrope niti značajno uticao na vremenske prilike iznad nje. Ove godine jačina uragana Kirk je iz četvrte kategorije te je njegovo djelovanje mnogo intenzivnije“, navodi se u tekstu

Sa druge strane, u tekstu Asošiejted presa, objašnjen je uragan Milton, njegova jačina i sve razorne poslijedice koje može da izazove. 

„Miltonova brzina vjetra porasla je za 92 mph (148 km/h) u 24 sata – tempo koji prati samo uragan Wilma iz 2005. i uragan Felix iz 2007. Jedan od razloga zašto je Milton tako brzo ojačao je njegovo malo “oko rupice”, baš kao Wilmino, rekao je istraživač uragana Fil Klotzbach sa Univerziteta Colorado State. Oluja će vjerovatno proći kroz ono što se naziva “ciklus zamjene očnog zida”, prirodni proces koji formira novo oko i povećava veličinu oluje, ali slabi njenu brzinu vjetra, rekao je Klotzbach. Meksički zaliv je trenutno neuobičajeno topao, tako da je “gorivo samo tu”, a Milton je vjerovatno prešao preko izuzetno toplog vrtloga koji je pomogao da se on nastavi dalje, rekla je Kristen Korbosijero, naučnica sa Univerziteta Albany. Poslednji uragan koji je bio kategorije 5 na kopnu u kontinentalnom delu SAD bio je Majkl 2018“, navodi se u tekstu. 

O Kirku je pisao i BBC u tekstu u kojem otkriva da li će ova nepogoda uticati na Veliku Britaniju. 

„Na sceni je još jedan uragan. Ovaj se zove Kirk, a tokom vikenda je bio veliki uragan usred sjevernog Atlantika. Kirk je od tada krenuo na sjever preko hladnijih voda i oslabio je da postane ekstratropska oluja. Umjesto da ide prema Karibima ili SAD-u, brzo će se usmjeriti ka zapadnoj Evropi“, piše u tekstu

Dakle, sve navedeno jasno nam govori da su Milton i Kirk dva zasebna uragana, s tim što se Kirk u određenom smislu i ne mora nužno tretirati kao taj tip vremenske nepogode, uglavnom zbog činjenice da je dosta slabiji. 

Kirk, po svemu sudeći, nije zahtavio područje SAD niti nijednu njenu obalu, već se usmjerio ka zapadnoj Evropi gdje je izazvao određenu štetu. 

Ipak, jedno je jasno, uragan iz SAD nije došao do Evrope, a tvrdnja u kojoj je to iznijeto nije ništa drugo već dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article