Mediji nasjeli na satirične objave, Čarapić nije nudio usluge selidbe i moleraja 

141

Fotografija koja prikazuje službeni automobil Skupštine Crne Gore kako prevozi krevet objavljena je u gotovo svim medijima. Ispostavilo se da je riječ o poslaniku Pokreta Evropa sad (PES), Vasiliju Čarapiću, koji je koristio službeno vozilo u privatne svrhe. 

Vijest je poslužila za brojne “doskočice”, a pojedini mediji “upecali” su se na tvrdnje koje su objavljene na mreži X (nekadašnjem Tviteru) i povjerovali da je riječ o kredibilnom izvoru. 

“Čarapić prevozi krevet kolima skupštine, na mreži x nudi usluge selidbe i moleraja”, piše u objavi portala Vijesti iz Bijelog Polja na Instagramu (arhivirano) i Fejsbuku (arhivirano). 

Objave prati fotografija Čarapićevog službenog vozila, kao i opis u kojem se između ostalog navodi: 

“(…) Na društvenoj mreži X se ponudio da “trkne” u nabavku, ako kome što treba iz prodavnice, ponudio usluge selidbe i moleraja, ali i prozvao premijera pitanjem “Gdje ćeš ovaj krevet”? 

Šali nikad kraja, ali s obzirom na to da selidbe i transport nijesu u opisu posla Skupštine Crne Gore i njenih poslanika, tokom ovog vikenda svjedočimo još jednoj zloupotrebi službenih vozila, koja bi trebalo da su parkirana, a nakon niza slučajeva kada se za volanom službenih automobila sijeda u alkoholisanom stanju”. 

Portal Vijesti iz Bijelog Polja se u ovoj objavi jasno pozvao na portal Dan. 

Tačno je da je portal Dan inicijalno i objavio ove tvrdnje, što potvrđuje i dalje dostupan link objave. Međutim, tekst je u međuvremenu obrisan sa portala, ali bez jasne naznake o prethodnoj grešci. 

Kako je došlo do zabune? 

Portal Dan je zapravo, bez prethodne detaljne provjere, prenio pisanje jednog naloga sa mreže X, koji je privremeno izmijenio ime svog korisničkog naloga u “Vasilije Čarapić”.  

Poređenje objava na mreži X

Dakle, novinarima je promakao detalj da su objave u kojima Čarapić navodno nudi različite usluge potekle sa naloga “@revakcinisan”, iz čijeg se opisa profila i drugih postova može zaključiti da nije zvanični nalog Čarapića. 

Verifikovani nalog poslanika PES-a 

U međuvremenu, Čarapić se oglasio uz obrazloženje da se ne radi zloupotrebi, a zatim i vratio auto Skupštini Crne Gore, uz izvinjenje građanima, o čemu su naknadno i izvijestili pomenuti portali.  

Imajući u vidu da je očigledno da je u pitanju prenošenje neprovjerene informacije, bez očite namjere dezinformisanja javnosti, pisanje portala Dan i Vijesti iz Bijelog Polja ocjenjujemo kao grešku. 

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost. 

In this article