Parlament Sjeverne Irske raspravlja o prijedlogu zakona o javnom zdravlju, koji bi trebalo da zamijeni onaj iz 1967. Jedan od razloga za to je bila i pandemija koronavirusa i traže se neka nova rješenja.  

Gdje je vakcina, tu i dezinformacije ima, pa su neki mediji i korisnici društvenih mreža u strahu da slijedi distopijski scenario i opresivni režim u svim budućim pandemijama.  

Portal Nulta tačka objavio je članak pod naslovom: (arhivirano: ovdje

Severna Irska donosi zakon – Masovna hapšenja svih onih koji odbijaju da se vakcinišu protiv budućeg virusa 

Tekst, odnosno naslov, je potom krenuo masovno da se dijeli po Fejsbuku, uz dodatne navoda poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Ovo je objava rata. 
Uskoro u svakoj zemlji 

Srbija srećom ima svoju novu suverenu državu od 16.6.2020. Koja je poništila sve štetne medjunarodne sporazume sa SZO, DAVOS itd… 

Kako se navodi na sajtu vlade: (arhivirano: ovdje) “sveobuhvatni princip nacrta zakona je zaštita stanovništva od različitih oblika infekcije i kontaminacije, uključujući biološke, hemijske i radiološke, pored zaraznih bolesti, što je u fokusu zakona iz 1967. godine. Pristup svim opasnostima će omogućiti širi nadzor, podržavanje pravovremenije i efikasnije intervencije, kontrolu širenja infekcije i kontaminacije uopšte i, ako je potrebno, u hitnim slučajevima.  

Mediji iz Sjeverne Irske, kao što je Belfast live, nigdje ne pominju moguća masovna hapšenja. (arhivirano: ovdje

Irski The Journal takođe je pisao o dezinformaciji vezanoj za navodna masovna hapšenja. U njihovom tekstu se navodi: (arhivirano: ovdje

“Dva dijela predloženog zakona bila su u fokusu najviše kontroverzi i dala su municiju za kampanje dezinformisanja: obavezna vakcinacija i pritvor u zdravstvenim ustanovama.  

Tačno je da prijedlog zakona trenutno sadrži prijedloge o obaveznim vakcinacijama i zadržavanju zaraznih osoba u vanrednim situacijama. I jedno i drugo se pominje u dokumentu o javnoj konsultaciji, ali nijesu stvari koje će definitivno biti donijete. 

U nacrtu zakona za javne konsultacije, jedno od ograničenja koja se mogu nametnuti omogućava da se lice „pritvara u bolnicu ili drugu odgovarajuću ustanovu“.   

Druga predložena odredba je da se „zahtijeva da osoba (bude) vakcinisana ili da dobije drugi profilaktički tretman“. 

Ni u tom tekstu se ne pomije masovno hapšenje. 

Na sajtu ministarstva zdravlja pozdravlja se debata na temu novog prijedloga zakona i između ostalog se kaže da niko ne želi da zadire u tuđe slobode, ali da se neka pravila moraju znati i poštovati, kao što je i do sada bio slučaj: (arhivirano: ovdje

“Kao što su javne konsultacije jasno pokazale, postojale bi značajne zaštitne mjere za zaštitu prava pojedinca. Sudski nalog za prekršaje bi bio potreban za širok spektar radnji, uključujući ulazak u stan, zahtijevanje da se osoba podvrgne ljekarskom pregledu, da bude u izolaciji ili ostane u bolnici. 

Postojeće zakonodavstvo već omogućava da se podnese zahtjev za nalog za prekršaje koji zahtijeva da osoba koja ima zaraznu bolest bude prebačena u bolnicu ili tamo zadržana, ili da ne nastavi ili ne učestvuje u bilo kojoj trgovini, poslu ili zanimanju.” 

Dakle, neke od mjera koje se tiču zaraženih, ili potencijalno budućih zaraženih, već su na snazi. To svakako ne znači da će vlada Sjeverne Irske da masovno hapsi ljude po ulicama u slučaju da se ne vakcinišu, a neosnovane su i tvrdnje da će se ovaj zakon primjenjivati u svim zemljama. 

Prijedlog zakona jeste izazvao polemiku, a javio se i ministar zdravlja Sjeverne Irske, Majk Nesbit, koji kaže (arhivirano: ovdje) da nije za prisilnu vakcinaciju i ističe da, nažalost, ima nejsanoća oko prijedloga zakona. 

Zbog prijedloga zakona, koji se razmatra i još nije donešen, kao i njegove slobodne interpretacije, sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.