Izraelski ministar odbrane nije poginuo u iranskom napadu 

127

Nakon što je Iran napao Izrael početkom oktobra, na društvenim mrežama se pojavila informacija (arhivirano) da je u tom napadu stradao izraelski ministar odbrane. 

To je navedeno u jednoj Fejsbuk objavi: 

“Izraelski Ministar Odbrane je nastradao u Iranskom napadu. Uništeno i 5 aviona F35”.

Iran je 1. oktobra lansirao serije projektila na Izrael u cilju osvete zbog ubistva vođe grupe Hezbolah, za čiju smrt odgovorne izraelske trupe.  

Izraelski protivvazdušni sistemi presreli su većinu projektila, a tokom napada Irana prijavljena je samo jedna smrt. I nije u pitanju ministar odbrane Izraela Joav Galant.   

Razni mediji poput The Times of Israel i The New York Times, saopštili su identitet stradale osobe, navodeći da je u iranskom napadu na Izrael stradao Palestinac Sameha al-Asalija, koji je boravio na izraelski okupiranoj Zapadnoj obali. 

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin objavio je na društvenoj mreži X da je razgovarao sa Galantom nakon iranskog raketnog napada i da se “obavezao da ostane u bliskom kontaktu” s njim. 

Izraelski ministar odbrane je podijelio fotografiju na kojoj se sastaje sa borcima protivvazdušne odbrane 2. oktobra, a dva dana kasnije na svom nalogu na Iks-u objavio je i video na kome se obraća grupi vojnika.  

Galant se sastao i fotografisao sa oficirom izraelskih odbrambenih snaga na sjeveru Izraela 4. oktobra, o čemu je pisao The Times of Israel

Dakle, tvrdnje o smrti izraelskog ministra odbrane u iranskom napadu 1. oktobra su netačne. 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article