Zamjenik predsjednika Vojnog komiteta NATO-a, general Endrju Roling, bio je gost 2BS foruma u Budvi, a Pobjeda je iskoristila priliku da sa njim odradi intervju. Regionalni portali su, očigledno, pročitali intervju, uzeli šta im treba i dali naslove poput: (1, 2) (arhivirano: 1, 2

TOLIKO CRNI DA NE MOGU BITI CRNJI… Crna Gora šalje vojnike u Ukrajinu! 

DA NE MOŽE BIT’ CRNjA: Crna Gora šalje vojnike u Ukrajinu – dno dna! 

Portali Intermagazin i Pravda dali su potpuno pogrešan naslov, ali su u tekstu tačno prenijeli šta je Roling rekao za Pobjedu. 

Upitan da prokomentariše novu NATO misiju, u kojoj će zemlje članice obučavati ukrajinske vojnike (NSATU) i da li će među njima biti i Crna Gora, Roling je rekao: (arhivirano: ovdje

“NATO misija bezbjednosne obuke i treninga za Ukrajinu (NSATU) je ishod samita u Vašingtonu. Sve 32 zemlje članice su pristale na to. Dakle, sve 32 nacije kao dio NATO imaće ulogu u tome u ovom ili onom obliku. Neki će više učestvovati, neki možda neće uopšte, ali to je ipak misija NATO.  

Crna Gora, koliko znam, nema primjedbi na ovu misiju siguran sam da će u njoj učestvovati. Ali da budem jasan, ovdje se ne radi o tome da će NATO snage ići u Ukrajinu.” 

S obzirom na to da je Roling rekao da vojnici iz NATO zemalja neće ići u Ukrajinu, dobio je potpitanje – gdje će se njihove snage obučavati, na šta je odgovorio:  

“Sada su obuke u Poljskoj, i u Njemačkoj i najveći dio biće u ovim zemljama.” 

Nije prvi put da mediji šalju crnogorske vojnike u Ukrajinu. Prethodno smo pisali na istu temu u martu 2022, a zatim u januaru ove godine i dokazivali da to nije tačno. Neposredno prije početka ruske invazije na Ukrajinu pisali smo o tome kako su se regionalni mediji upecali na satiru portala Zicer i prenijeli kao stvarnu vijest da Crna Gora šalje gej vojnike u Ukrajinu. 

Zbog netačnog naslova i činjenice da zamjenik predsjednika Vojnog komiteta NATO-a nije rekao da Crna Gora šalje vojnike u Ukrajinu, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.