Jedna od teorija kruži godinama, a tiče se pupčane vrpce, odnosno vremena nakon kojeg ona treba da se prekine po rođenju. Ako je suditi po društvenim mrežama, taj čin treba odložiti što je moguće duže. U jednom postu se kaže: (arhivirano: ovdje

JESTE LI ZNALI? 
Nismo namijenjeni rezanju i stezanju pupkovine. 
Cirkulacija pupčane vrpce nastavlja se 30+ minuta nakon rođenja, što znači više od 30 minuta, matične stanice, krv i vitalne hranjive tvari treba pumpati u bebu. Kad se pupčina odmah stegne, dijete obično hvata  zrak jer je uzimala kisik kroz pupkovinu/cijev. Zbog toga se bebe mogu roditi pod vodom i ne utopiti se, jer ne moraju koristiti svoja pluća odmah. Pustite da se “cijev” sama odvoji, kao i kod svih drugih životinja u divljini, omogućuje maksimum matičnih stanica i transfuzija krvi bebi, što dovodi do zdravijeg, razvijenije bebe. 

Australijski fekt-čekeri iz AAP-a bavili su se ovom temom još prije četiri godine (arhivirano: ovdje). U njihovom tekstu obara se teza da treba čekati i do sat da se prekine pupčana vrpca, a za to su naveli niz relevantnih izvora:  

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sačeka najmanje minut prije vezivanja pupčane vrpce kako bi se smanjila učestalost anemije usljed nedostatka gvožđa kod novorođenčadi. 

Američki koledž medicinskih sestara-babica preporučuje da se sačeka između dva i pet minuta prije nego što se stegne pupčana vrpca, u zavisnosti od okolnosti. 

Izvještaj britanskog Kraljevskog koledža akušera i ginekologa preporučio je odlaganje stezanja pupčane vrpce na najmanje dva minuta, iako je dodato da je potrebno više istraživanja o alternativnim strategijama stezanja. 

Američki koledž akušera i ginekologa takođe savjetuje odlaganje stezanja pupka najmanje 30 do 60 sekundi nakon porođaja, za koje kaže da ima koristi, iako takođe nosi malo povećanje rizika od žutice. 

Istom temom bavio se i AFP (arhivirano: ovdje). Oni citiraju doktorice Ljiljanu Lukić i Karolin Lefebvr: 

“U Srbiji na primjer je praksa da se “presijecanje pupčane vrpce vrši po prestanku pulzacije krvnih sudova,” što traje “minut-dva,” ali “niko ne gleda na sat. Medicina nije matematika,” rekla je pedijatrica iz Mladenovca dr. Ljiljana Lukić za AFP Činjenice u telefonskom razgovoru 28. studenog 2023. Pupčana vrpca presiječe se nakon što preostala krv nestane.  

“Prije pet-šest godina odmah smo sjekli pupčanu vrpcu. Danas čekamo oko jedne minute,”rekla je za AFP 18. decembra 2020. dr. Caroline Lefebvre, pedijatrica na neonatološkom odjeljenju CHR Citadel u Liègeu…  

Dr. Lefebvre, kao i dr. Lukić, rekla je da “nema smisla” čekati sat vremena prije podvezivanja pupčane vrpce. “Kada je posteljica povezana s matericom, beba prima krv preko pupčane vrpce,” ali kada se posteljica odvoji od majke, “protok prestaje nakon nekoliko minuta,” navela je Lefebvre.” 

Sve navedeno govori u prilog tome da medicina baš i ne preporučuje čekanje od pola sata ili sat za presijecanje pupčane vrpce. Iako tajming varira od stručnjaka do stručnjaka i organizacije do organizacije, uglavnom se radi o čekanju od pola do nekoliko minuta. 

Sporna objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article