Još jedno lažno predviđanje i “sahrana” Izraela pripisani Simpsonovima 

145

Nebrojeno puta do sada smo pisali o navodnim predviđanjima koja se pripisuju najpoznatijoj animiranoj porodici na svijetu.  

Taj trend ne posustaje. U svijetlu dešavanja na Bliskom istoku pojavila se nova informacija, koja navodi na to da su Simpsonovi predvidjeli da će kraj Izraelu doći ove godine, uz navode (arhivirano: ovdje): 

Amerika protiv “Amerike”. 
Pitaj Simpsone! 

Objava je za manje od 24 sata prikupila više od 150 lajkova i više od 20 komentara. Međutim, ona nije potekla sa našeg govornog područja. Italijanski fekt-čekeri primijetili su da se ona dijeli viralno na mreži X (arhivirano: ovdje) od prije mjesec i do sada ima oko 1.2 miliona lajkova. Kolege iz redakcije Facta stupili su u kontakt sa ljudima koji rade na animiranoj seriji i prenose (arhivirano: ovdje):  

“Antonija Kofman, izvršna konsultantkinja za TV seriju Simpsonovi, rekla je za Factu da je slika lažna i da se Homer nije pojavio ovako ni u jednoj epizodi serije.” 

Facta dalje prenosi da se ista fotografija (arhivirano: ovdje) dijelila i u maju, ali tada nije bilo riječi o Izraelu, već je na nadgrobnoj ploči nad kojom Homer Simpson navodno nazdravlja, ispisano ime francuskog predsjednika Emanuela Makrona. 

S obzirom na odgovor iz produkcijskog tima Simpsonovih, prethodnih slučajeva u kojima se animiranim likovima pripisuju vidovnjačke sposobnosti, kao i činjenice da se radi o fotografiji koja je kreirana digitalnim putem pa joj je dodat kontekst, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article