Sud nezakonitom proglasio izraelsku okupacija palestinskih teritorija, a ne Izrael kao državu 

104

Da određene važne informacije dobiju potpuno iskrivljeno i pogrešno tumačenje čak i nekoliko mjeseci nakon što su se pojavile, za redakciju Raskrinkavanja, nije nikakva novost. 

To potvrđuje i sljedeći slučaj. 

“Međunarodni sud pravde proglasio je Izrael ilegalnom državom. Također je odlučeno da se ne priznaje u cijelom svijetu kao suverena nacija. Na kraju je pravda pobijedila”, piše u objavama koje smo evidentirali na Fejsbuku (1, 2, 3, 4, 5, 6).  

Opis prati snimak pres konferencije održane u Hagu na kojoj govori palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki. 

Međutim, ministar nije iznio ove tvrdnje, niti je Međunarodni sud pravde proglasio Izrael nezakonitom državom, niti je odlučeno da se ta država ne priznaje kao suverena nacija. 

Tačna informacija je da je Međunarodni sud pravde nezakonitom proglasio izraelsku politiku okupacije i naseljavanja palestinskih teritorija, a ne državu Izrael, kako se tvrdi u objavama. 

U julu ove godine, pravosudni organ Ujedinjenih nacija (UN), Međunarodni sud pravde (ICJ) objavio je savjetodavno mišljenje koja se odnosi na izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.  

U svojoj savjetodavnoj odluci, ICJ je zaključio da je izraelska okupacija Pojasa Gaze, Zapadne obale i Istočnog Jerusalima prema međunarodnom pravu nelegalna.  

Sud je naveo da izraelske aktivnosti, uključujući izgradnju naselja i aneksiju palestinske teritorije, predstavljaju kršenje međunarodnih konvencija, kao što su Četvrta ženevska konvencija i Povelja UN-a. 

Odluka je posebno značajna jer ICJ prvi put otvoreno navodi da izraelska politika prema Palestincima uključuje elemente aparthejda i rasne segregacije.  

Obraćanje palestinskog ministra spoljnih poslova, Rijad al Maliki datira takođe iz jula, kada se osvrnuo na odluku suda. 

U nastavku je transkript videa i govor koji je podijeljen na Fejsbuku: 

“Ovo je prelomni trenutak za Palestinu, za pravdu i za međunarodno pravo. 

“Međunarodni sud je proglasio izraelsku okupaciju nezakonitom, naglašavajući da je potrebno da se ona potpuno i što brže okonča. 

Sud je takođe utvrdio da nezakonita izraelska okupacija krši Povelju UN, ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, uključujući, posebno, zabranu rasne segregacije i aparthejda. 

Sud je dalje, nedvosmisleno, izjavio da je naseljavanje Izraelaca na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito i da moraju biti uklonjeni, kao i da se svi izraelski doseljenici moraju evakuisati. Sud je proglasio da izraelska, nezakonita okupacija ne samo da krši, već i poništava pravo palestinskog naroda na samoodređenje na njihovoj zemlji, uključujući pravo na sopstvenu državu. 

Ova presuda je više nego pravovremena i hitno potrebna. Palestinski narod trpi nepodnošljive patnje i nepravde decenijama. Ova presuda je potvrda njihove postojanosti i izdržljivosti. Danas se radi o hrabrom i plemenitom palestinskom narodu i njihovom apsolutnom, neospornom pravu na slobodu od kolonijalne kontrole i nasilja. Sud je rekao da se ovo pravo više ne smije negirati ili odlagati. 

Sud je jasno stavio do znanja da je palestinski narod jedini suveren na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Jerusalim, i da međunarodna zajednica ima obavezu ne samo da ponovo potvrdi pravo palestinskog naroda na samoodređenje, već i da osigura njegovo trenutnu implementaciju. 

Sve države i UN sada su obavezne da ne priznaju legalnost izraelskog prisustva na okupiranoj palestinskoj teritoriji”. 

Dakle, da ponovimo, kao što se može zaključiti  i iz transkripta govora palestinskog ministra spoljnih poslova, ni on nije izjavio da je Izrael ilegalna država, niti je Međunarodni sud pravde dao mišljenje ili “proglasio Izrael ilegalnom državom”. 

Savjetodavno mišljenje tog suda se odnosi na aktivnosti Izraela na palestinskoj teritoriji. 

Objave ocjenjujemo ocjenom manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article