Više puta do sada pisali smo o lažnim nagradnim igrama na društvenim mrežama. Poenta takvih postova uglavnom je krađa podataka i mahom se radi o lažnim profilima trgovačkih lanaca kao što su Voli ili Franca, sa kojih se za neku vrstu registracije zauzvrat obećavaju vaučeri za namirnice.  

Ovog puta nijesu Voli ili Franca već proizvođač, odnosno navodni distributer, automobila Kia. U postu koji se širi viralno kaže se: (arhivirano: ovdje

ZA SRETNOG DOBITNIKA  
Kako bismo proslavili našu 71. godišnjicu, odlučili smo podijeliti 3 nova KIA automobila nasumično do 29. rujna 2024. Unesite mjesec svog rođenja, na primjer “siječanj” 

Objava je postala viralna i za kratko vrijeme je prikupila više od tri hiljade komentara i preko hiljadu šerova i nije jedina tog tipa. Ima ih nekoliko (arhivirano: ovdje) na našem jeziku. Međutim, nelogičnosti navode na to da se radi o prevari.  

Prije svega, automobili sa fotografije imaju slovačke tablice.  

Obrnutom pretragom fotografija dolazi se do zaključka da se ista “nagradna igra” odvija na više profila i to na više jezika. Stranica koja na našem jeziku obećava automobil u zamjenu za trivijalni podatak kreirana je 27-og septembra i na njoj do momenta pisanja ovog teksta nema drugog sadržaja.  
 
Takođe, Kia Motor Company ove godine ne može slaviti 71-vu godišnjicu, jer je osnovana 1944. 80-ta godišnjica pominje se u objavama na drugim jezicima, ali ne i u onoj na našem.  
 
Ako sve ovo nije dovoljno, teško da bi neko u Crnoj Gori poklanjao Kia automobile “ispod čekića”. Jedino ko bi eventualno bio ovlašćen da to uradi je generalni distributer Kia Crna Gora. Na njihovom sajtu nema pomena o poklonima, kao ni na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici (arhivirano: ovdje), pod nazivom Kia Crna Gora.  

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article