Na društvenim mrežama (arhivirano: ovdje) postala je viralna fotografija osobe u ekscentričnom kostimu, sa napadnom šminkom, koja govori ispred španske zastave. Veoma brzo krenula je polemika o kome se radi, pa smo dobili navode poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Čovekoliki kukuriku stvor u kadru, sa pilećim nogama na glavi, je zvanični predstavnik španske vlade. 
Vrv predstavlja one sa pilećim mozgom koji su ga izabrali za tu funkciju 

“Pevac je inace zvanicni  predstavnik Spanske vlade” 

Predstavnik Španske sandale ovaj VLADE 

Osoba na fotografiji nije zvanični predstavnik španske vlade. Radi se o Drag queen umjetniku pod alijasom La Sorny. Fotografija je nastala tokom proslave internacionalnog Drag dana, koji je obilježen 16-og jula pod pokroviteljstvom španske vlade, a na kojem je La Sorny imao i izlaganje (arhivirano: ovdje). Pravi predstavnik španske vlade, Fransisko Martin, tom prilikom je rekao (arhivirano: ovdje):  

“Svojom umjetnošću ne samo da zabavljate, već i dovodite u pitanje i potkopavate kruta očekivanja društva u pogledu roda i seksualnog identiteta. U svijetu u kome rodne norme i društvena očekivanja pokušavaju da nas zaustave, drag je bastion slobode i prkosa.“ 

La Sorny nije bio jedini Drag queen u prostoriji, ali je zasigurno pokupio ogromnu pažnju, koja se preselila i do našeg regiona, u pokušaju da se španska vlada predstavi na pogrešan način. Cijela priča naslanja se na narativ o nastranom zapadu, o čemu Raskrinkavanje piše već neko vrijeme.  

La Sorny je popularan na društvenim mrežama, kao i Drag kultura, o kojoj Britannica piše (arhivirano: ovdje):  

“Drag queen, muškarac koji se oblači u žensku odjeću i nastupa pred publikom. Drag šouovi (obično se održavaju u noćnim klubovima i na festivalima gej ponosa) su uglavnom subkulturalni fenomen. Iako Drag nikada nije uživao mejnstrim popularnost, Drag queen je dovoljno uobičajen izraz u popularnoj kulturi…” 

U pitanju je, dakle, isječak sa dana poštovanja različitosti na kojem su učestvovali drag umjetnici, a osoba sa fotografije nije zvanični predstavnik španske vlade kao što se tvrdi u spornim objavama, zbog čega one dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article