Šta (ne)znamo o vještačkom zaslađivaču aspartam? 

95

Šećer, u velikim količinama, znamo da nije dobar za čovjekovo zdravlje, zbog čega se mnogi opredjeljuju za vještačke zaslađivače. 

Ovi sintetički zaslađivači znatno su jači od šećera i potrebna je veoma mala količina da se zasladi obrok ili napitak. A činjenica je i da su tema mnogih debata. 

Na Treds-u se pojavio post u kojem se tvrdi da je promijenjen naziv za aspartam, insinuirajući da se na taj način nastoje prevariti konzumenti. Dodatno, u objavi se upozoravaju korisnici ove platforme da provjeravaju oznake na namirnicama. 

“Aspartam je promenio ime. Sada se zove amino sweet. Proverite oznake nα hrani”. 

Jedan od najviše korišćenih vještačkih zaslađivača na svijetu je upravo aspartam. Čak 200 puta slađi od šećera, upotrebljava se za zaslađivanje svih vrsta hrane i gaziranih pića. 

Aspartam se sastoji od kombinacije dvije aminokiseline – aspartanske kiseline i fenilalanina. 

Nije nikakva novost da se aspartam prodaje pod nazivom AminoSweet. Kompanija koja proizvodi ovaj zaslađivač, Ajinomoto, počela je da ga promoviše još 2010. godine pod novim nazivom.  

Pored ovog naziva, aspartam se prodaje i kao NutraSweet i Equal, dok je naziv AminoSweet uveden kako bi proizvod bio privlačniji potrošačima koji vode računa o zdravlju. 

Dakle, različiti nazivi se koriste zavisno od proizvođača i konteksta u kojem se aspartam koristi, ali osnovno ime i hemijski sastav ostaju isti. 

U prehrambenoj industriji, aspartam se označava kao E951, što je njegov identifikacioni broj u Evropskoj uniji. 

Spekulisalo se da je pretjerano konzumiranje aspartama povezano se pojedinim bolestima, međutim svjetske zdravstvene organizacije i institucije su odobrile da je bezbjedan za konzumaciju.  

Odluka kompanije Ajinomoto da promijeni naziv proizišla je iz namjere kompanije da utiče na percepciju javnosti o ovom zaslađivaču, ističući prirodne komponente aspartama, odnosno dvije prethodno pomenute aminokiseline. 

Međutim, ova promjena nije podrazumijevala preimenovanje samog aspartama, već predstavlja marketinšku strategiju kompanije Ajinomoto.  

Činjenica je da se aspartam već godinama prodaje pod nazivom amino sweet, a osim toga odobren je od strane svjetskih priznatih institucija. 

Naravno, zbog njegove jačine, u određenim količinama. 

Objave ocjenjujemo ocjenom manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article