Eksplozija pejdžera u Libanu inspirisala teoretičare zavjere 

103

Svaki iole bitniji događaj, bilo da je na globalnom ili lokalnom nivou, dežurni kreatori dezinformacija dočekaju spremni, rašrenih ruku i sa već polupripremljenim scenarijom za izazivanje panike i sličnih reakcija. Tako se na društvenim mrežama od nedavno može vidjeti objava (arhivirano) u vezi sa terorističkim napadima u Libanu, u kojoj se tvrdi da moderna tehnologija, uključujući mobilne telefone, može biti oružje kojim nas mogu „ubiti u bilo kojem trenutku“. Objavu koja kruži na Facebooku podržava tvrdnja da su nedavne eksplozije pejdžera u Libanu dokaz ove prijetnje, iako je jasno da se u stvarnosti radi o potpuno drugačijem događaju. 

Odavno govorim da nas moderna tehnologija čini robovima i da nas može koštati života ‼️  

Evo sad i dokaza.  

Eksplozija pejdžera/bipera u Libanu jednostavno znači da postoji šansa da, ukoliko neko ima želju, može da pokuša da te ubije u bilo kom trenutku kroz tvoj telefon.  

Oni su veći, sofisticiraniji i imaju veću bateriju, što u prevodu znači – veća eksplozija.  

Izrael je sa ovim napadom upravo otvorio Pandorinu kutiju. 

Krajem prošle sedmice, Liban je pogođen serijom eksplozija koje su uključivale pejdžere i radio-uređaje, poznatije kao toki-voki, korišćene od strane pripadnika Hezbolaha (arhivirano). Ovi uređaji su eksplodirali u dva odvojena incidenta, uzrokujući smrt najmanje 37 osoba i povređivanje više hiljada ljudi. Iako se još uvijek istražuje tačan mehanizam napada, stručnjaci vjeruju da su eksplozivi naknadno postavljeni u pejdžere i radio-uređaje, a detonacija je aktivirana daljinski, najvjerovatnije putem elektronskih poruka. 

Ono što je važno naglasiti jeste da su ovim napadima pogođeni specifični komunikacioni uređaji (arhvirano) korišćeni u vojne svrhe, a ne mobilni telefoni, kako sugeriše objava na Facebooku. Ni jedan relevantan izvor ili međunarodna medijska kuća nije izvijestila da su mobilni telefoni eksplodirali u ovom napadu, niti postoji bilo kakav tehnički dokaz da bi oni mogli spontano eksplodirati na sličan način. 

Ključna teza iz pomenute objave na društvenim mrežama je da mobilni telefoni, zbog svojih većih baterija, mogu izazvati „veću eksploziju“ od pejdžera. Ova tvrdnja nije utemeljena na činjenicama, niti je ijedna eksplozija mobilnog telefona prijavljena iz Libana. Naprotiv, dokazi upućuju na to da su eksplozivi bili ubačeni u pejdžere, a ne da su eksplodirali zbog tehničkog kvara ili hakovanja. 

Eksplozije mobilnih telefona su izuzetno rijetki incidenti koji se uglavnom dešavaju zbog tehničkih kvarova, kao što je pregrijavanje baterija, a ne zbog sabotaže ili hakerskih napada. Jedan od najpoznatijih slučajeva (arhivirano) je bio sa Samsung Galaxy Note 7, gdje su baterije eksplodirale zbog proizvodnih grešaka. Slični incidenti su se desili i sa iPhone uređajima, ali su uglavnom povezani s neadekvatnim punjačima ili pregrijavanjem, a ne sa planiranim napadima. Ove eksplozije nisu ni približno povezane s teorijama zavjere. ​Niti jedan događaj sličan napadu u Libanu nije povezan s mobilnim telefonima, a teorija da bi neko mogao daljinski eksplodirati telefon bilo kojeg korisnika jednostavno je dezinformacija. 

Stručnjaci su brzo odbacili teoriju da su pejdžeri hakovani i zbog toga eksplodirali. Umjesto toga, istraživanja pokazuju da je eksploziv postavljen u pejdžere i radio-uređaje prije nego što su dospjeli u ruke Hezbolaha. Ovi uređaji su bili ciljana meta sofisticiranog napada, a ne spontanih kvarova 

Prema izvještajima BBC-a (arhivirano), Hezbolah i libanske vlasti optužuju Izrael za ove napade, iako Izrael još uvijek nije komentarisao ove optužbe. Pojedine analize sugerišu da je napad bio dio šireg plana za oslabljivanje Hezbolaha, dok su neki izvori iznijeli teoriju da je napad možda bio preuranjen iz straha da će Hezbolah otkriti zavjeru. 

Tvrdnja da moderna tehnologija može biti korišćena za daljinsku eksploziju naših uređaja nije zasnovana na činjenicama. Eksplozije u Libanu bile su rezultat planiranog terorističkog napada na specifične vojne komunikacione sisteme, a ne posljedica kvarova ili manipulacija tehnologijom koju svakodnevno koristimo. Ni jedan mobilni telefon nije eksplodirao u Libanu, niti postoji dokazan mehanizam putem kojeg bi takav napad mogao biti izveden. 

Širenje panike putem društvenih mreža bez validnih izvora doprinosi dezinformacijama i nepotrebnoj uznemirenosti. Stoga, važno je oslanjati se na provjerene izvore i tačne informacije kada se komentarišu ozbiljni događaji poput ovih. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article