Nema dokaza za tvrdnje o zarobljenim “NATO plaćenicima” u Rusiji 

82

Moskva i Kijev objavili su 14. septembra da su razmijenili 206 zarobljenika. Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da su “103 ruska vojnika zarobljena u regiji Kursk vraćena sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima”. Zauzvrat su predata 103 ratna zarobljenika ukrajinske vojske. Dan ranije je pušteno gotovo 50 ukrajinskih zarobljenika iz ruskog pritvora u zamjenu za nepoznati broj ruskih vojnika. 

Narativ da u Ukrajini ratuju i NATO vojnici nije nov, i ponavlja se s vremena na vrijeme, a sporadično se pojavljuju i “dokazi” o zarobljenim “NATO plaćenicima”. 

Tako se na Fejsbuku (arhivirano ovdje) pojavio video snimak koji prikazuje nekoliko zarobljenih muškaraca u vojnim uniformama, a koji prati opis:

 “Zarobljeni NATO plaćenici kod Kurska (Rusija). Upali u zamku muslimanskih snaga”

Ovaj video snimak dijeli se i na stranom govornom području i ne može se sa sigurnošću utvrditi gdje je i kada nastao, niti koja se tačno obilježja nalaze na uniformama muškaraca za koje se tvrdi da su “NATO plaćenici”. 

Stav NATO-a po pitanju rata u Ukrajini je jasan i od ranije poznat javnosti. 

“NATO nema planove da šalje trupe u Ukrajinu i NATO nije strana u sukobu, niti su NATO saveznici”, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza, u jednom od ranijih intervjua za Rojters, koji su prenijeli domaći mediji. 

Stoltenberg je nedavno kao “lažne” odbacio tvrdnje da će odluka saveznika da dozvole Ukrajini da pogodi legitimne ciljeve na ruskoj teritoriji uvući NATO u rat. 

“Netačno je reći da bi saveznici NATO-a mogli da postanu strane u sukobu ako dozvole upotrebu zapadnog oružja protiv legitimnih ciljeva na ruskoj teritoriji. Sjeverna Koreja i Iran pružaju značajnu vojnu podršku i obezbjeđuju Rusiji rakete i bespilotne letelice, a da ne postanu direktni učesnici sukoba”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Tajms, prenio je Tanjug.  

NATO saveznici predvođeni Sjedinjenim Državama donirali su desetine milijardi dolara vojne opreme za pomoć Ukrajini u borbama u ratu, ali ne postoje dokazi koji bi potkrijepili tvrdnje da NATO savez šalje vojnike na liniju fronta, jer je to prije svega odluka koju donose same članice.  

Raskrinkavanje je prethodno pisalo da u Ukrajini nije zarobljen NATO komandant, Rodžer Klutije, vođa savezničke kopnene komande, da se Rusima nijesu predali američki general i “četiri vojna instruktora NATO-a”, zatim da Poljska izručuje Ukrajince, a ne NATO vojnike… 

Objavu sa Fejsbuka ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article