Švajcarska je vjekovima unazad vojno neutralna zemlja, tačnije od 1815. godine kada je na Bečkom kongresu nakon francuskih revolucionarnih ratova usvojila politiku stalne vojne neutralnosti.  

No, sudeći prema nekim navodima sa društvenih mreža vojno neutralni status ove zemlje doveden je u pitanje.  

“Švajcarska se odriče vojne neutralnosti – Senat podržava ulazak u NATO vježbe”. 

“Švicarsko Državno vijeće, gornji dom parlamenta, objavilo je da je glasalo za ukidanje zabrane sudjelovanja vojske zemlje u vojnim vježbama NATO-a. U praksi to znači napuštanje tradicionalne vojne neutralnosti zemlje”, piše u jednoj objavi na Fejsbuku

Ova objava manipulativno predstavlja zvanične odluke Švajcarske. 

Saradnja sa NATO savezom 

Prvo da razjasnimo odnos Švajcarske i NATO alijanse. 

Iako vojno neutralna, Švajcarska učestvuje u vojnim vježbama zajedno sa NATO-om kroz program “Partnerstvo za mir” (PfP), kojem se pridružila 1996. godine.  

Partnerstvo za mir je inicijativa NATO-a koja omogućava saradnju sa državama koje nisu članice alijanse, a cilj je jačanje bezbjednosti i vojne saradnje bez obaveze pristupanja NATO-u. 

U okviru PfP programa, Švajcarska je učestvovala u vojnim vježbama koje su bile fokusirane na mirovne misije, humanitarnu pomoć i održavanje stabilnosti, a ne na ofanzivne vojne operacije.  

Na primjer, švajcarske trupe su bile uključene u mirovne misije pod okriljem Ujedinjenih nacija i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), ali ne u borbenim operacijama NATO-a. 

Šta se promijenilo? 

Na ljetnjem zasijedanju švajcarskog parlamenta, Predstavnički dom usvojio je prijedlog svog Odbora za bezbjednosnu politiku, koji je želio da onemogući vojsci Švajcarske da učestvuje u obukama NATO alijanse. 

Rasplet se dogodio sredinom septembra, kada je Senat odlučio da bi švajcarska vojska i dalje trebalo da bude u mogućnosti da učestvuje u vježbama NATO-a.  

Malo vijeće je odbilo prijedlog za zabranu ovakvih vježbi koji je Predstavnički dom usvojio u toku ljeta. Protiv tog prijedloga glasalo je 29 članova, dok je dvanaest bilo – za.  

Senat je slijedio stav Komiteta za bezbjednosnu politiku, koji je preporučio da se prijedlog Odbora za bezbjednosnu politiku u Predstavničkom domu odbaci. 

Odbijanje prijedloga da se švajcarskoj vojsci zabrani učešće u NATO vježbama od strane Senata znači da je odluka konačna, bez dalje rasprave. 

Dakle, vojska Švajcarske će i dalje moći da učestvuje u vježbama NATO alijanse, što naravno ne znači odbacivanje vojne neutralnosti koja je i dalje primarno obilježje te države u geopolitičkim odnosima.  

Dodatno, da zajedničke vježbe sa NATO snagama ne predstavljaju odricanje od neutralnosti potvrđuje i primjer Srbije koja nije članica Alijanse ali održava zajedničke vježbe sa njom.  

Zato, objavu ocjenjujemo ocjenom manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article