Politička kampanja za izbore u Podgorici ulazi u završnu fazu, samim tim broj dezinformacija na društvenim mrežama, odnosno na anonimnim nalozima koji agituju za pojedine partije, sve je veći. Na Fejsbuku se pojavio post (arhivirano: ovdje), sa fotografijom Nađe Ljiljanić, kandidatkinje za odbornicu liste “Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu”. Fotografija je fotošopovana, a dodat joj je i naslov, navodno sa portala CDM, koji navodi na to da je Ljijanić rekla:  

Ljiljanić: DPS će biti partner svima koji žele da Podgorica i Crna Gora idu naprijed 

Post je za kratko vrijeme postao popularan i prikupio je mnogo komentara, uglavnom uvredljive sadržine na račun Ljiljanić.  

Ona je u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje demantovala da je išta slično rekla. Iz portala CDM Raskrinkavanju je takođe potvrđeno da u pitanju nije njihov naslov. Iz te redakcije je saopšteno i da ispod njihovih naslova uvijek idu datum i izvor, što nije slučaj u spornom postu.  

Na drugoj strani, pretragom je moguće doći do istog naslova kao iz sporne objave, ali bez Ljiljanić kao glavne protagonistkinje. Isto je zapravo rekao šef odborničkog kluba DPS-a u skupštini Glavnog grada, Andrija Klikovac. Portal Gradski.me objavio je 21-og avgusta naslov (arhivirano: ovdje):  

Klikovac: DPS će biti partner sa svima koji žele da Podgorica i Crna Gora idu naprijed 

 
Isti tekst prenio je i portal CDM (arhivirano: ovdje

Raskrinkavanje je prethodno pisalo i da se aktuelni i bivši predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović i Milo Đukanović, nijesu sastali nedavno u hotelu CUE. Ta informacija je potekla sa istog naloga na Fejsbuku, kao i ova u kojoj se Ljijanićevoj pripisuje da je rekla nešto što nije.  

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article