Stara slika Ajfona nema veze sa Libanom i eksplozijom pejdžera 

95

Više od 30 ljudi je poginulo, a oko tri hiljade je povrijeđeno u dvije odvojene eksplozije komunikacionih naprava, koje se koriste u Libanu. Prvo je u utorak eksplodiralo oko tri hiljade pejdžera koje je koristila oružana grupa Hezbolah, a dan kasnije na meti su bili voki-tokiji. Hezbolah optužuje Izrael za napad, dok se iz Izraela nijesu oglašavali tim povodom.  

S obzirom na haos koji je nastao u Libanu, nikome nije jasno koja sredstva komunikacije su više bezbjedna, pa se na društvenim mrežama počeo kreirati i dezinformacioni narativ.  

U jednom od postova vidi se fotografija slomljenog Ajfona, iznad koje piše: (arhivirano: ovdje

Eksplodiraju mobiteli  

Međutim, fotografija smrskanog Ajfona nije aktuelna, već je iz 2021. Portal Cairo 24 pisao je 19-og marta te godine o eksploziji Ajfona i požaru, u kojem je povrijeđen jedan dječak: (arhivirano: ovdje

“Dječak po imenu Hamza zadobio je slomljenu ruku nakon što je pokušao da pobjegne od požara koji je izbio kada je eksplodirao Ajfon dok je bio priključen na punjenje. 

Dječakov otac, biznismen po imenu „Ahmed Okaša“, stavio je svoj Ajfon u utičnicu da ga napuni i iznenada je telefon eksplodirao, a sto i jastuk na krevetu su se zapalili i skoro stigli do djeteta koje je spavalo, ali se probudio i pokušao da pobjegne, pa je pao i slomio ruku. Otac je stigao i uspio da ugasi požar, a dijete je prebačeno u bolnicu na liječenje.  

Otac djeteta podneo je prijavu policijskoj stanici u kojoj je opisao incident i optužio kompaniju Ajfon za nemar, ističući da telefon nije bio stariji od mjesec.” 

Zbog jasne razlike, da u pitanju nije telefon koji je eksplodirao nakon haosa koji se dogodio ovih dana u Libanu, već incident od prije tri godine, sporna objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article