Politička debata predsjedničkih kandidata u SAD, Kamale Haris i Donalda Trampa privukla je pažnju svjetske javnosti. 

Kako to obično biva, sučeljavanja na ovom nivou teško mogu ostati ispod radara za teoretičare zavjere i ostale koji na socijalnim platformama dijele problematične sadržaje. 

Sasvim očekivano, kandidatkinja Demokrata postala je preko noći ponovna meta brojnih spornih navoda na internetu. 

Tako se velikom brzinom proširila vijest da je trenutna potpredsjednica SAD nosila specijalne minđuše. 

„Namještena debata na ABC. Izvori iz bijele agencije kažu u svojoj analizi debate da je Kamala Haris odgovore dobijala preko mikrofona prerušenih u minđuše. Pogledajte minđuše koje je Kamala Haris nosila na debati. Takođe su otkrili šavove koji su ukazivali da osoba koja igra lik Kamale nosi silikonsku masku“, piše između ostalog u jednoj objavi na Fejsbuku (arhivirano ovdje). 

Tvrdnje slične ovoj iznošene su prethodnih dana na različitim platformama, a uglavnom se aludira na to da je Haris u svakom trenutku imala podršku putem slušalice. 

To je bio povod da se mnoge svjetske fact-checking organizacije uključe i demistifikuju ovo pitanje. 

Sajt za provjeru činjenica „Snopes“ koji ima tradiciju dugu 25 godina bavio se ovom temom, navodeći kako se širi tvrdnja da je Haris nosila model NOVA H1 slušalice u obliku minđuša. 

„Fotografije minđuša Kamale Haris u krupnom planu na sceni debate mogu se vidjeti na Getty Images. Te fotografije prikazuju minđuše sa biserom i dva zupca koji kruže oko prednjeg dijela Harisove ušne resice prema zadnjoj strani. U međuvremenu, NOVA audio minđuše se mogu vidjeti na službenom Instagram nalogu i web stranici kompanije. Te fotografije prikazuju uređaje koji su pričvršćeni za vanjsku stranu ušnih školjki korisnika. Osim toga, prema dolje prikazanoj fotografiji osobe koja ga nosi, očigledni zupci na donjoj polovini režnja izgledaju kao odvojene naušnice u obliku obruča – svaka sa svojom rupom za pirsing“, piše u analizi Snopesa. 

Nadelje, ovaj sajt navodi kako je Haris prema procjeni modnih stručnjaka nosila minđuše brenda Tiffany. 

„Iako nema načina da se sa sigurnošću sazna bez dokaza od strane tima Harisove, modni sajt “What Kamala Wore” koji vodi novinarka Susan E. Kelley tvrdi da je nosila Tiffany HardWear biserne minđuše. Zaista, te minđuše na Tiffanijevoj stranici izgledaju slično minđušama koje je Haris nosila na pozornici debate. Ovo nije bio prvi put da su teoretičari zavjere optužili nekog predsjedničkog kandidata da vara tokom debate. Nakon prve predsjedničke debate na izborima 2016. godine, provjerili smo lažnu tvrdnju da je Hilari Klinton imala teleprompter skriven na svojoj govornici. Takođe, 2020. smo se pozabavili neosnovanim tvrdnjama da je Džo Bajden planirao nositi slušalicu za debatu“, navodi Snopes. 

Časopis The Economic times takođe je govorio o ovoj teoriji zavjere. 

„Društvene mreže vrvjele su od neobičnih teorija o minđušama koje je Kamala Haris nosila tokom nedavne debate sa Donaldom Trampom. Kako je debata završena u utorak, spekulacije su počele da se gomilaju na mrežama, a neki korisnici sugerišu da su minđuše Kamale Haris bile tajne slušalice“, navodi se u tekstu. 

Da Kamala Haris nije nosila audio, već obične minđuše, objavio je u svom članku i Yahoo. 

Oni su skrenuli pažnju uglavnom na objave sa mreže „X“ gdje je bilo mnogo govora o navodnim „ Nova H1“ audio minđušama. 

U tekstu je pokazana jasna razlika između Tiffany minđuša koje je Haris nosila i audio slušalica NOVA H1. 

Kada uzmemo u obzir sve što je ponuđeno od strane fact-checking specijalizovanih sajtova, lako se da zaključiti da je po srijedi nova, sigurno ne prva ali ni poslednja teorija zavjere u vezi kandidatkinje Haris. 

Upravo zbog toga objavi sa fejsbuka dali smo ocjenu teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article