Pripadnici specijalnih policijskih snaga Crne Gore, udruženi sa odredom Vojske Crne Gore izveli su taktičku vježbu u Podgorici. 

Uprava policije je prethodno na društvenim mrežama, ali i na zvaničnom sajtu najavila ove aktivnosti što je portal IN4S iskoristio za obmanjujuće tvrdnje. 

„NATO poligon u centru Podgorice“, naslov je teksta portala IN4S (arhivirano ovdje) koji je objavljen u ponedjeljak 16. septembra. 

„U krugu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici juče je održana pokazna vježba pripadnika Uprave policije Crne Gore – Sektor policije za posebne namjene, koja se sprovodi u saradnji i koordinaciji sa instruktorima američkih vojnih specijalnih jedinica. Iz Uprave policije ranije su najavili da će se tokom vježbe koristiti manevarska municija i vježbovne šok bombe“, piše u tekstu koji je podijeljen i na društvenim mrežama (arhivirano ovdje). 

 Ovu vijest su prenijeli i portali Vaseljenska i Srpska24.

Dakle, kao što se može vidjeti, sadržaj članka ne objašnjava tvrdnju iz naslova o „NATO poligonu u Podgorici“, niti ona ima ikakvo uporište u činjenicama.  

U pitanju je JCET-a 2024 (Joint Combined Exchange Training) taktička vježba.  

„Taktička vježba pripadnika Sektora policije posebne namjene – Protivteroristička i Posebna jedinica policije i Odreda specijalnih snaga Vojske Crne Gore zajedno sa instruktorskim timom elitne desete Grupe Specijalnih Snaga Vojske Sjedinjenih Američkih Država izvedena je u nedjelju u krugu Ambasade SAD-a u Podgorici, u sklopu JCET 2024 (Joint Combined Exchange Training)“, objavio je portal RTCG

Informaciju je objavio i portal Vijesti

„JCET 2024 predstavlja nastavak projekata saradnje u oblasti obučavanja sa specijalnim snagama vojske SAD-a, kroz unapređivanje taktičkih protokola, procedura i najboljih praksi putem razmjene iskustava u oblastima taktika specijalnih dejstava”, piše u tekstu. 

Da stvar bude interesantnija, na identičan način kao RTCG i Vijesti, saopštenje policije o navedenoj vježbi naknadno je objavio i IN4S (arhivirano ovdje) i to samo dan kasnije nakon prvobitne objave u kojoj su tvrdili da je u pitanju “NATO poligon u centru Podgorice”. 

U članku piše kako je uspješno izvedena vježba crnogorskih specijalaca u krugu američke ambasade. Dakle, ni riječi o navodnom NATO poligonu, ali ni izvinjenje čitaocima za prethodne pogrešno iznijete interpretacije.  

Uzimajući u obzir sve činjenice, zaključujemo da je IN4S informaciju policije obradio na način da na manipulativan način predstavi da je riječ o događaju koji ima veze sa NATO-om. 

Iz tog razloga, članku smo dali objavu manipulacije činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article