Raskrinkavanje je iz nekolika navrata pisalo o tehnici “kontrolisane vatre”, koja u suštini predstavlja paljenje određenih područja kako bi se preduprijedile prirodne katastrofe.  

Na Fejsbuku se pojavio novi snimak, na kojem se vidi kako neko namjerno pali vegetaciju, a post prate navodi: (arhivirano: ovdje

“KLIMATSKE PROMENE” 
Namerno paljenje šuma, rastinja… 
Kako se namerno menja klima, u svetu, a uzrok je uvek i svuda ljudski faktor.. Kako se između svega ostalog, uništavaju i pale šume…?! 
Ova civilizacija će samu sebe uništiti! Samo se pitam, šta mi miroljubivi radimo u ovom vremenu, ovde, koja je naša svrha, ako je većina od onih, koji uništavaju sve oko sebe? 

Iako nije moguće doći do originalnog snimka, kako bi se otklonile sve sumnje, pretragom se dolazi do sljedećih činjenica. 

Čovjek koji pali rastinje na sebi ima prsluk na kojem piše: ”U.S. Fish and Wildlife Service” (FWC) – Američka služba za ribu i divlje životinje. Na njihovom sajtu piše: (arhivirano: ovdje

“Mi smo Služba za ribu i divlje životinje SAD, jedina agencija u saveznoj vladi čija je primarna odgovornost očuvanje i upravljanje ribom, divljim životinjama, biljkama i njihovim staništima za američki narod.” 

Na podstranici FWC-a postoji opis tehnike upravljanja vatrom: (arhivirano: ovdje

“Otprilike 55 procenata (50 miliona hektara) zemljišta Američke službe za ribu i divlje životinje — uključujući močvare, šume i prerije — evoluiralo je uz vatru i imalo koristi od periodičnog požara kako bi održalo svoje zdravlje i produktivnost. Vatra niskog intenziteta, kao i kontrolisana vatra, pomaže da se spriječi nakupljanje zapaljivih materijala, što zauzvrat smanjuje rizik od šumskih požara za zajednice i promoviše rast autohtone vegetacije i poboljšava staništa za divlje životinje.” 

Na Jutjub kanalu FWC-a može se pronaći mnoštvo videa na istu temu – preventivnog paljenja područja. Kao što smo ranije pisali, a kako se navodi i na sajtu FWC-a, svrha preventivnog paljenja, odnosno kontrolisane vatre je: (arhivirano: ovdje

“Kontrolisana vatra, koja se naziva i kontrolisano paljenje, oblik je upravljanja zemljištem u kome se vatra namjerno primjenjuje na vegetaciju. Kontrolisani požari se sprovode pod željenim uslovima kako bi se ispunili specifični ciljevi, kao što je obnavljanje režima požara u prilagođenim ekosistemima ili ograničavanje količine suvog grmlja u oblasti koja je podložna požarima.” 

Poenta cijele priče je da se tehnike poput pomenute koriste kako bi se manipulisao činjenicama vezanim za klimatske promjene, što je i ocjena koju dobija sporna objava.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article