Mitropolit CPC Mihailo odavno je inspiracija nekim dezinformatorima, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo. Čak je u nekom periodu postojala i Fejsbuk stranica sa njegovim pravim imenom, na koju su se ljudi često “pecali”.  

U subotu, sedmog septembra, u Beogradu je održan prajd, a nakon njega na društvenim mrežama postala je viralna fotografija Mitropolita CPC, koji navodno stoji ispod zastave duginih boja. Postove prate navodi poput: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2, 3

Živi svetac mitropolit Mihailo juče u Beogradu na Paradi ponosa. 

Šta će reći crkva ali javno  ???  Ko treba reaguje normalan narod koji je rođen gde se deca rađaju ili ? 

Iako je “na prvu” moguće zaključiti da se radi o fotošopu, dokaze smo potražili uz pomoć obrnute pretrage. Međutim, ona nije dala rezultate. Nijesmo mogli pronaći niti fotografiju sa prajda, koja nije nužno sa posljednjeg beogradskog, kao ni originalnu fotografiju mitropolita CPC.  

Ali, pronašli smo nelogičnosti, koje upućuju na fotošop, poput razlivene boje ispod desne ruke mitropolita CPC, ili ruke koja viri iza njegovog desnog ramena, kao i očigledno modifikovane lijeve noge žene sa njegove lijeve strane. 

Obratili smo se i direktno Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, iz koje su negirali da je mitropolit CPC Mihailo bio na prajdu:  

“Obavještavamo Vas da Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Mihailo, nije prisustvovao navedenom skupu u Beogradu”, saopšteno je Raskrinkavanju iz CPC.  

Da li je u pitanju bio pokušaj satire ili ne, to je za diskusiju. Ono što je poznato jeste da su razni profili, stranice i grupe po Fejsbuku, kao i na mreži X dijelile fotošopovanu fotografiju uz razne navode, a u komentarima su se korisnici tih društvenih mreža uglavnom obrušili na mitropolita CPC, kao i na sami događaj u Beogradu.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article