Izmišljenom naslovnicom Tajma ponovo negiraju klimatske promjene

80

Magazin Tajm često je na meti dezinformatora, naročito njegove naslovnice. U eri digitalnih alata, kao i vještačke inteligencije, nije teško izmijeniti njihov sadržaj.  

Jedna od takvih je i ona za koju se tvrdi da je objavljena 1977. U objavi koja je prati, navodi se: (arhivirano: ovdje

Zamislite da još uvek verujete u ovu beskrajnu prevaru. Prevaranti klimatskih kultova nikada nisu bili u pravu ni za jedno predviđanje u poslednjih 50 godina. Pa ipak, uprkos evidenciji od 0,00% njihovih strašnih predviđanja, još uvek postoje lakoverne budale koje to čine svojom religijom.

Na naslovnici lijevo se vidi naslov: “Kako preživjeti nadolazeće ledeno doba”. Međutim, on je nastao upotrebom fotošopa ili nekog drugog digitalnog alata i nije iz 1977. Naslovnica sa pingvinom je iz aprila 2007. i ne govori o ledenom dobu, već glasi:  

Vodič za preživljavanje globalnog zagrijavanja 

Foto: prtsc. time.com 

Teorija je da se ‘70-ih govorilo o globalnom zahlađenju, a da je neko u međuvremenu promijenio priču i da sada odjednom pričamo o zatopljavanju.  

Brajan Volš iz Tajma komentarisao je lažnu naslovnicu koja kruži internetima odavno. On kaže: (arhivirano: ovdje

“… lažna naslovnica je na internetu najmanje nekoliko godina. Nisam siguran ko je napravio i čini se da nije stekla veliku pažnju, čak ni među onima koji poriču klimatske nauke. Mada svaka čast onome ko je inicijalno stvorio lažnu naslovnicu. To je prilično dobar fotošop.” 

Volš dalje dodaje:  

“… prevara se dotiče važnog dijela nauke o klimi – i onoga koji skeptici često pogrešno shvataju. Nazovite to zabluda ledenog doba. Skeptici tvrde da su 1970-ih i popularni mediji i neki naučnici bili daleko više zabrinuti zbog globalnog zahlađenja nego zbog globalnog zagrijavanja… Obrazloženje ide ovako: činjenica da su naučnici nekada navodno bili toliko zabrinuti zbog globalnog hlađenja, što se nije ostvarilo, samo pokazuje da ne treba da brinemo o novim strahovima od klimatskih promjena.  

Ali, kako Džon Kuk ističe u Skeptical Science, globalno hlađenje je više bio izum medija nego stvarna naučna briga. Istraživanje recenziranih naučnih radova objavljenih između 1965. i 1979. pokazuje da je velika većina istraživanja u to vrijeme predviđala da će se Zemlja zagrijati kako nivoi ugljen-dioksida budu rasli – kao što je zaista i bilo…  

Realnost je da su naučnici 1970-ih tek počeli da shvataju kako klimatske promjene i zagađenje aerosolima mogu uticati na globalne temperature. Dodajte tome ciklus medijske pompe — koji je bio tačan i tada, kao i sada — i imaćete medijske izvještaje za koje se ispostavilo da su pogrešni. Ali zahvaljujući internetu, te priče ostaju žive, recikliraju ih ozloglašeni klimatski skeptici…” 

Na istu temu pisali smo i prošle godine.  

S obzirom na to da se cijela priča naslanja na narativ da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje laž, potrebno je naglasiti podatak (arhivirano: ovdje) da je ljeto 2024. bilo najtoplije otkad postoje mjerenja! Trendovi su takvi da će najvjerovatnije i cijela godina takođe biti rekordna. To nijedna fotošopovana naslovnica ne može osporiti.  

Sporna objava dobija ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article