Fon der Lajen “čvrsto protiv mirovnih pregovora” Ukrajine ili nešto sasvim drugo? 

174

Evropska unija (EU) na strani je Ukrajine od samog početka ruske agresije, zalažući se za mirno rješavanje konflikta.  

Upravo zato zbunjuje navodna izjava predsjednica Evropske komisije, Ursule fon der Lajen koja se pojavila na društvenim mrežama.  

Navodno, u jednom Fejsbuk postu (arhivirano) piše da je izjavila sljedeće: 

“Ursula von der Laže rekla je da je EU čvrsto protiv mirovnih pregovora Ukrajine”. 

U drugoj objavi je podijeljen i video snimak. 

Ovaj isječak dio je dužeg govora koji je predsjednica EK održala na globalnom bezbjednosnom forumu, GLOBSEC Forumu, koji je organizovan u Pragu od 30. avgusta do 1. septembra. 

U videu podijeljenom na Fejsbuku, koji traje minut i 22 sekunde, fon der Lajen je kazala: 

“Oni koji se zalažu za prestanak podrške Ukrajini, ne zalažu se za mir. Zalažu se za popuštanje i pokoravanje Ukrajine. Zato se danas želim obratiti svima onima koji se nakon 1.000 dana smrti i razaranja iskreno pitaju: nije li vrijeme za razgovor? Odgovor na ovo pitanje je prije svega na našim ukrajinskim prijateljima. I mi i oni želimo da rat što prije prestane. Ali dok su mnogi izvan Evrope zaokupljeni samo završetkom borbi, moj stav je da mir nije samo odsustvo rata. Mir je rješenje koja rat čini nemogućim i nepotrebnim. Stoga Ukrajinu moramo staviti u položaj za pregovaranje o takvom miru. I zato je integracija Ukrajine u našu Europsku uniju u središtu naših mirovnih napora”. 

Dakle, Fon der Lajen nije izjavila da je EU “čvrsto protiv mirovnih pregovora Ukrajine” ni u videu podijeljenom na Fejsbuku, niti u ostatku njenog govora na GLOBSEC Forumu. 

Transkript govora dostupan je na sajtu Evropske komisije (arhivirano).  

Ona je, kao i mnogo puta do tada, naglasila da se zalaže za mir, uz očuvanje suvereniteta Ukrajine. 

Osim toga, Fon der Lajen na forumu u Pragu izjavila i da: 

“Mi Evropljani imamo mnogo različitih istorija. Govorimo mnogo različitih jezika, ali ni u jednom jeziku mir nije sinonim za predaju. Ni u jednom jeziku suverenitet nije sinonim za okupaciju. Dakle, oni koji se zalažu za prestanak podrške Ukrajini ne zalažu se za mir”. 

Pretragom ključnih riječi, na maternjem i engleskom, nije moguće potvrditi da je Fon der Lajen ikada saopštila da je EU čvrsto protiv mirovnih pregovora Ukrajine. 

Sličnim tvrdnjama su se bavile i kolege iz Faktografa, dokazujući netačnost ovih tvrdnji. 

Objave ocjenjujemo ocjenom – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article