Požari i DEW: Jer je mnogo lakše vjerovati u zavjeru nego u klimatske promjene 

115

Na društvenim mrežama sve češće se pojavljuju tvrdnje (1, 2) (arhivirano 1, 2) koje aktivno šire dezinformacije o uzrocima globalnih požara. Ove tvrdnje često dolaze u obliku viralnih videozapisa i tekstova koji sugerišu postojanje tajnih zavjera i namjernih akcija s ciljem izazivanja požara na različitim krajevima svijeta. Tako se stvara lažni narativ o požarima, koji se pogrešno pripisuju tehnologijama kao što su oružje usmjerene energije (directed energy weapons – DEW), dok se istinski uzroci, poput klimatskih promjena i ljudske nepažnje, zanemaruju ili potpuno iskrivljuju. Jedna od tih tvrdnji (arhivirano) sugeriše da su požari koji su harali širom svijeta ovog ljeta izazvani oružjem usmjerene energije – tehnologijom koja navodno izaziva klimatske promjene putem satelita: 

Mapa požara koji su se gotovo u isto vrijeme pojavili diljem svijeta.Pretpostavka je da su izazvani DEW oružjem. 

Iznad naših glava je mnoštvo raznih satelita s raznovrsnim funkcijama. 

Jedna je,očito,produciranje”klimatskih promjena”. 

Iako ove tvrdnje zvuče senzacionalno, one su potpuno neutemeljene i bez ikakvih naučnih dokaza. 

Prirodni uzroci požara 

Požari (arhivirano) su česta prirodna pojava, naročito u ljetnim mjesecima kada visoke temperature i suša stvaraju idealne uslove za njihovo izbijanje. U regijama poput Mediterana, Kalifornije, Australije i Afrike, požari su sezonski događaji koji se redovno dešavaju tokom sušnog perioda. Ovi požari obično nastaju zbog kombinacije prirodnih faktora kao što su munje, visoke temperature, suva vegetacija, a jako često i ljudska nepažnja. 

Globalna mapa požara, koja je prikazana u videozapisu, jednostavno prikazuje lokacije aktivnih požara širom svijeta u realnom vremenu. Te mape se izrađuju na osnovu podataka prikupljenih satelitima i predstavljaju alat za praćenje požara, a ne dokaz zavjere. 

Šta je DEW? 

Directed Energy Weapons (DEW) (2) (arhivirano 1, 2)su vrsta oružja koja koristi koncentrisanu elektromagnetnu energiju za uništavanje meta. Iako se DEW tehnologija razvija u vojne svrhe, njena primjena u izazivanju požara, kako to tvrde zagovornici teorija zavjere, nije moguća bez izuzetno snažnog izvora energije i velikih aviona ili platformi koje bi bile lako uočljive. Stručnjaci, poput Iana Bojda sa Univerziteta Kolorado, jasno ističu da bi bilo potrebno ogromno leteće vozilo za nošenje takvog oružja, što bi bilo primijećeno. 

U februaru 2024. godine, nakon sličnih tvrdnji o požarima u Teksasu, AFP Fact Check je demantovao slične navode (arhivirano).  

Tada je dr. Bojd istakao da bi ovakva tehnologija zahtijevala veliku količinu energije i nosač oružja koji bi bio vidljiv, te da nema apsolutno nikakvih dokaza da su požari u Teksasu izazvani DEW oružjem. Umjesto toga, mnogo je vjerovatnije da su požari nastali zbog ljudske nepažnje, oborenih dalekovoda ili udara munje . 

Klimatske promjene i ljudski faktor 

Jedna od najučestalijih tvrdnji koje se iznose u ovim teorijama zavjere jeste da su klimatske promjene „proizvedene“. Međutim, naučni konsenzus je jasan: klimatske promjene su rezultat dugoročnih ljudskih aktivnosti kao što su sagorijevanje fosilnih goriva, deforestacija i industrijska emisija gasova staklene bašte. Ove aktivnosti uzrokuju povećanje globalne temperature, što doprinosi većoj učestalosti i intenzitetu prirodnih katastrofa, uključujući požare. 

O ovoj temi već smo pisali u više navrata na našem portal (1, 2, 3, 4), gdje smo detaljno analizirali povezanost klimatskih promjena i učestalosti požara. Naši članci su pokazali da su klimatske promjene ključni faktor u porastu broja i intenziteta šumskih požara širom svijeta, objašnjavajući kako promjene u klimatskim obrascima direktno utiču na suvoću vegetacije i duže požarne sezone. 

Tvrdnje da su ljetnji požari izazvani DEW oružjem nisu potkrijepljene nikakvim naučnim dokazima i predstavljaju opasne dezinformacije koje odvraćaju pažnju od pravih uzroka i rješenja za problem klimatskih promjena. Umjesto da se oslanjamo na teorije zavjere, potrebno je fokusirati se na stvarne podatke i naučne analize koje nam mogu pomoći da bolje razumijemo i riješimo ove izazove. 

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article