Da li ćemo neki proizvod ili uslugu platiti kešom ili karticom stvar je isključivo naše volje i navika. 

Ideja o bezgotovinskom društvu često se pokušava predstaviti kao želja za potpunom kontrolom čovječanstva, a upotreba gotovine se u tom smislu promoviše kao otpor moćnicima koji žele da nas pokore.  

Na Tik Toku i Fejsbuku (1, 2) podijeljen je video u kojem narator tvrdi da je Evropska centralna banka (ECB) obustavila štampanje eura, i to navodno od 1. juna ove godine. 

Osim toga, kaže i da: 

“Sve banke u Evropskoj uniji, naročito u Austriji, obustavile su primanje keša na šalterima. Jedini keš trenutno sa kojim možete platiti to je pošta i pošta za to uzima proviziju od 12 eura po transakciji. Polako i sigurno ulazimo u digitalno doba, digitalizaciju svega kod nas. Tako da informacija da se štampa dolar, da se štampa evro nije tačna. I evro i dolar, kao što i bitcoin, su zasnovani na vazduhu, na ničemu”. 

Prije svega, nije tačno da je Evropska centralna banka prestala da štampa novac. 

Na zvaničnom sajtu ECB-a dostupne su informacije o trenutnim monetarnim politikama i nigdje nije istaknuto da je ta institucija obustavila štampanje novca, što je jedna od njenih ključnih funkcija. 

Naprotiv, na njihovom sajtu je dostupan plan štampanja novčanica za ovu, kao i 2025. godinu. 

Kolege iz Faktografa baveći se ovim tvrdnjama, dobile su pojašnjenje Hrvatske narodne banke da se štampanje novca odvija po planu.. 

“U tablici je za svaki apoen euronovčanica navedeno koje zemlje sudjeluju u njegovoj proizvodnji. Primjerice, za 2024. godinu navedeno je da u proizvodnji apoena od 20 eura sudjeluje i Republika Hrvatska, kao članica Eurosustava i jedna od izdavateljica euronovčanica. Dodatno, možemo potvrditi da se proizvodnja i isporuka odvijaju prema planu te da je Hrvatska narodna banka preuzimala svoje ugovorene količine euronovčanica tijekom srpnja i kolovoza ove godine”, prenosi Faktograf. 

I iz Hrvatske narodne banke, ali i iz austrijske nacionalne novinske agencije APA, potvrdili su i da nije tačno da banke u Austriji ne primaju gotovinu na šalterima. 

U Austriji je gotovina i dalje vrlo važan oblik plaćanja, a vlada čak razmatra zakonsku zaštitu prava na korišćenje gotovine.  

Austrijski kancelar Karl Nehamer je čak prošle godine predložio je da se pravo na korišćenje gotovine unese u ustav, kako bi se zaštitili građani koji preferiraju gotovinsko plaćanje.  

Središnja banka Austrije (njem. Oesterreichische Nationalbank) je u odgovoru za Faktograf navela da nemaju informacije da banke u Austriji odbijaju da prime gotovinski novac. 

Jasno je da je video koji je podijeljen na Tik Toku i Fejsbuku komplikacija konspirativnih tvrdnji koje nemaju utemeljenja u činjenicama.  

Iako se beskontakno plaćanje i digitalni novac sve više primjenjuju u svakodnevnici, gotovinski novac je značajan način plaćanja za mnoge ljude. 

Zbog činjenice da Evropska centralna banka štampa novčanice po planu, te da banke u zemljama EU regularno koriste i isplaćuju gotovinski novac, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article