Krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) izašla je kao pobjednica izbora u saveznoj državi Tiringiji. Iako je dobila najviše glasova, upitno je da li će uspjeti da formira vlast.  

S tim u vezi, regionalni mediji osuli su paljbu po “zapadnoj demokratiji”. Portal Intermagazin prenosi: (arhivirano: ovdje) 

OVO JE ZAPADNA DEMOKRATIJA! Pobedili na izborima u Nemačkoj ali neće VLADATI 

U tekstu se, između ostalog, navodi:  

“Međutim, amerikanizovana Nemačka neće dozvoliti da AfD preuzme izvršnu vlast ni u Tiringiji, iako bi to mogla u koaliciji sa partijom Vagenkneht i Levicom. Toga su svesni i u Alternativi.” 

Amerikanizovana ili ne, Njemačka i njen politički sistem ne znaju za istok i zapad. Kao i kod bilo kojih drugih sličnih izbora, stranka koja nema preko 50 odsto podrške mora tražiti koaliciju sa nekim. Nažalost po AfD, njen koalicioni potencijal gotovo je ravan nuli. Kao što se i navodu u tekstu Intermagazina, toga jesu svjesni u samoj partiji.  

U Tiringiji, četiri naredne najjače stranke unaprijed su odbile da sarađuju sa njima. BBC piše:  

“Bez podrške drugih partija, AfD ne može da vlada u Tiringiji. Druga po veličini stranka, konzervativna CDU, jasno je stavila do znanja da neće razmatrati vladavinu krajnje desnice.” 

Nova snaga na političkoj sceni Njemačke, stranka BSW koju predvodi Sara Vagenkneht, nada se širokoj koaliciji sa konzervativnim CDU-om i SPD-om kancelara Olafa Šolca, a DW još prenosi:  

“Vagenkneht je još jednom odbacila ideju da vlada zajedno sa AfD-om i osudila je radikalnog lidera Bjorna Hekea zbog njegovog nacionalističkog pogleda na svijet.” 

Matematika 

Matematika je jasna: bez CDU-a i BSW-a, AfD bi mogao da potraži sreću u ljevici – LP-u i da se moli za podršku SPD-a. Ali, kancelar Njemačke iz redova SPD-a, Olaf Šolc, već je pozvao sve partije da bojkotuju krajnje desničare. LP je, takođe kao ostali, unaprijed odbacio saradnju sa AfD-om, a bez njih nema ni vlade.  

Međutim, u odnosima između partija koje nijesu AfD ni matematika ne pomaže, tako da će biti zanimljivo ispratiti kako će se situacija odvijati.  

Najjači ne vlada uvijek  

Nama najsvježiji primjer kada stranka sa najviše glasova nije bila i ona koja se našla na vlasti je iz 2020. Demokratska partija socijalista (DPS) je tada osvojila najveći broj glasova, ali se ujedno i preselila u opoziciju. 

Daleko poznatija i specifičnija od te je situacija u kojoj je Donald Tramp postao predsjednik SAD, iako je Hilari Klinton imala više glasova. Dakle, u politici ne vlada uvijek onaj sa najvećim brojem glasova.  

To važi za demokratiju i na zapadu i na istoku, gdje god je ima, zapravo, uprkos pokušaju portala Intermagazin da predstavi političke procese u Njemačkoj kao nešto što je izuzetak, ili čak anomalija.  

Sporna objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article