Recept Kamale Haris za pripremu ćuretine poslužio za bizarnu teoriju zavjere 

111

Kandidatkinja za prvu ženu SAD, Kamala Haris, ponovo je na meti dezinformatora. U nedostatku nekog novog materijala koji bi se mogao iskoristiti, na društvenim mrežama kruži njena stara izjava koja je potpuno pogrešno predstavljena.  

U kratkom videu, Harisova prepričava recept, a u jednoj od objava se kaže: (arhivirano: ovdje

Jeste li videli klip gde Kamala Haris opisuje recept kako se sprema pecena beba u rerni? 

U drugoj objavi nema opisa (arhivirano: ovdje), ali kontekst je jasan. Video ima crno-bijeli filter, piše “breaking news” i “procureli video”, kao da se radi o nečemu što se krije od javnosti. U komentarima se kaže: 

Potpuno opušteno priča kako kuva BEBU ?!?  

Bez suđenja, na lomaču!! Bre! 

Satanistički monstrum!!!!! 

Dal je ovo moguce, istinito??Kao vjernik u Boga, nemogu uopće stavit u glavu da ovako nešto se uopće može zamisliti…

Harisova ništa slično i nije zamislila. U pitanju je njen stari video, iz 2019, uoči Dana zahvalnosti kada se u SAD tradicionalno sprema ćurka. Tom prilikom je novinaru Džonatanu Kejphartu u pauzi između javljanja u program mreže MSNBC dala recept, koji se čuje u videu koji se spori:  

„Košer so, sveže mljeveni biber, isjeckajte malo majčine dušice… Posolite i pobiberite svuda, utrljajte je, po šupljinama. Pomiješajte sa malo timijana, malo ruzmarina ako želite. Stavite pod kožu sa malo putera, prije pečenja, pa će se taj puter samo rastopiti unutra… onda uzmite lijepu veliku bocu jeftinog bijelog vina da prelijete uz puter.” 

O njenoj pasiji za kuvanjem i receptu za ćurku pisali su mediji i godinu kasnije, kada su se prisjećali temeljnih uputstava potpredsjednice SAD. 

Sporni dio koji neki korisnici društvenih mreža pokušavaju da zloupotrijebe tiče se dijela u kojem Harisova kaže: “just lather that baby up on the outside, in the cavity”. Međutim, ne misli se na nikakvu bebu, već je Harisova govorila o tome kako je ćurku najbolje marinirati. 

Riječ “baby” u engleskom jeziku može imati više značenja, a često se koristi i u neformalnom govoru, ili slengu.  Možda najpopularnija njena upotreba je u kultnom filmu “Terminator” kada Arnold Švarceneger izgovara “Hasta la vista, baby”. Svakako se nije obraćao bebi. 

U sličnom kontekstu nedavno se dijelila i njena izjava o tome kako je potrebno smanjiti svjetsku populaciju, za koju smo utvrdili da je riječ o lapsusu, te da je Harisova zapravo govorila o smanjenju zagađenja.  

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article