Odavno se vrti priča da bi Mađarska mogla samoinicijativno istupiti iz EU, a čak i zbog nezadovoljstva u redovima EU partnera. Međutim, taj scenario niko zvanično i dalje ne najavljuje.  

Osim, naravno, pojedinih medija. Portal Intermagazin piše: (arhivirano: ovdje

MAĐARSKA PRED IZLAZOM IZ EU 

Ispod posta na Fejsbuku nanizali su se anti-EU komentari. 

Međutim, u tekstu se ne daje nikakva naznaka, kamoli dokaz za tvrdnju iz naslova. U suštini se prepričava tekst Rojtersa o tome kako je mađarski šef diplomatije, Peter Sijarto, izjavio kako možda Brisel stoji iza blokade isporuke nafte Mađarskoj iz Rusije preko Ukrajine. Rojters prenosi:  

“Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je u subotu da odluka Evropske komisije da ne posreduje u sporu oko blokade isporuke nafte iz Rusije preko Ukrajine u njegovu zemlju ukazuje na to da Brisel stoji iza toga.  

Mađarska i Slovačka ulažu proteste otkako je Ukrajina u junu stavila ruskog proizvođača nafte Lukoil na listu sankcija, sprečivši da nafta te kompanije preko ukrajinske teritorije prolazi do slovačkih i mađarskih rafinerija.  

Sijartova tvrdnja, za koju nije izneo dokaze, usledila je dan pošto je Evropska komisija odbacila zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje između njih i Ukrajine oko sankcija.  

“Činjenica da je Evropska komisija izjavila da nije voljna da pomogne u obezbeđivanju snabdevanja energijom Mađarske i Slovačke sugeriše da je naredba poslata iz Brisela u Kijev kako bi izazvala izazove i probleme u snabdevanju energijom Mađarske i Slovačke”, rekao je Sijarto na konzervativnom političkom festivalu.  

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše Sijartovu izjavu.” 

Dakle, ni riječi o izlasku Mađarske iz Evropske unije.  

Poznato je da je Mađarska, odnosno njen prvi čovjek – Viktor Orban sarađuje sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, kao i da godinama on i njegove vlade često znaju da udare kontru politikama koje se donose u Briselu. Zbog toga Mađarskoj odavno i prijeti tzv. “nuklearna opcija”, odnosno isključenje iz EU, o čemu smo pisali. Međutim, dug je put, ako uopšte realan, do toga da će Mađarska iskočiti sa evropskog kolosijeka.  

Sporna objava dobija ocjene – klikbejt i dezinformacija. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article