Konatar nije najavio da će Šofranac biti na listi GP URA i Milatovića 

314

Bliže se lokalni podgorički izbori, zakazani za 29. novembar, a jedan od glavnih vjesnika svih izbornih nadmetanja u Crnoj Gori su po pravilu i lažne vijesti i objave. Dok se pregovara o listama, nastupima i izbornim tehnikama, nerijetko na njima, završe i oni koji sa njima nemaju nikakve veze. 

Tako se na profilu “Gospodina objektivnog” na Fejsbuku, kojeg prati 6.500 ljudi, moglo pročitati i da će sportski novinar Nebojša Šofranac biti na listi predsjednika države Jakova Milatovića i Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića. 

-Mislio sam da se sve desilo sto je moglo da se desi, do noćas  – piše u objavi.  

I na profilu korisnika “Siva eminencija” na fejsbuku mogla se pročitati ista vijest, kao i na profilu Crnogorski vremeplov.

-Miloš Konatar najavio Nebojšu Šofranca na izbornoj listi koalicije PzPG i URA. ŠOFRANAC kaže da je Milatović budućnost Podgorice i Crne Gore. Na listi će biti kao nestranački kandidat - piše ovaj korisnik u objavi na fejsbuku.  

A šta je istina i odakle je sve poteklo? 

Poslanik GP URA Miloš Konatar u podkastu koji uređuje, ugostio je i svima dobro poznatog sportskog novinara Nebojšu Šofranca, sa kojim je razgovarao o – sportu. 

Da o Šofrovom političkom angažmanu i izbornim listama nije bilo riječi, odnosno da su tvrdnje sa Fejsbuka neistinite, za Raskrinkavanje je potvrdio i Konatar. 

-Nije tačno. NIsmo pričali o listi, nego o sportu, fudbalu, kalću i Milanu – rekao je Konatar u kratkoj izjavi za Raskrinkavanje. 

Imajući u vidu da su pomenuti profili, bez ikakvog povoda iskoristili pomenutu emisiju za plasiranje netačne vijesti, ove objave dobijaju ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article