Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, konstantna je tema ruske propagande u namjeri da se predstavi kao nedostojan funkcije, nesposoban, pa čak i da nije sav svoj. Uvriježena teorija je da je on narkoman, a o svemu tome je Raskrinkavanje više puta pisalo.  

Kažu da slika govori više od riječi, a video čini se govori – najviše. Na Fejsbuku se pojavio video u kojem se vidi Zelenski za nekim vidom govornice, kako nešto priča i sav se trese. Objavu prate navodi: (arhivirano: ovdje

Šta mu je? 

U komentarima su se Fejsbuk korisnici nadovezali sa pričom o navodnoj navučenosti ukrajinskog predsjednika na određene supstance.  

Svi koji prate dešavanja u Ukrajini, odnosno rusku agresiju na komšijsku zemlju, znaju da je Zelenski u prethodnom životu bio glumac. Uglavnom se oprobavao u komičnim ulogama. Vrlo prostom i veoma brzom pretragom moguće je doći do razrješenja ove situacije.  

U pitanju nije aktuelni snimak i Zelenski se ne trese i ne muca jer ima neki problem, već zato što je – glumio.  

Na Jutjubu se može pronaći snimak od četvrtog januara 2019, dakle prije rata u Ukrajini i tik prije nego što je Zelenski postao predsjednik. Video nosi naslov:  

Zelenski vam čestita Novu godinu u ime Porošenka|Novogodišnji Kvartal je sve nasmijao!! 

Dio koji je isječen u spornoj objavi, u originalnom snimku kreće od tajmkoda 4:15. 

Pogledom na scenografiju može se vidjeti natpis “Kvartal 95”, što je ime produkcijske kuće koja je u vlasništvu Zelenskog. Očigledno se radi o večernjem šouu, u doba Nove godine, tokom kojeg se Zelenski poslužio humorom kako bi opisao političku situaciju u Ukrajini. Tome u prilog govori pominjanje Petra Porošenka, čovjeka kojeg je Zelenski bez prethodnog političkog iskustva zamijenio na funkciji predsjednika. 

Zelenski se, znači, ne trese i ne muca i snimak nije aktuelan. Neko je samo po ko zna koji put iskoristio glumačku karijeru ukrajinskog predsjednika i manipulisao činjenicama, što je ocjena koju dobija sporna objava. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article