Teorije zavjere u vezi sa vakcinama uvijek su prisutne, međutim često u trenucima kada se čini da sporne tvrdnje u vezi sa konkretno vakcinama protiv korona virusa jenjavaju, iznova se pojave novi sporni navodi, kao što to najčešće biva, potkrijepljeni neprovjerenim podacima. 

Primjer za to je, uvijek popularna među teoretičarima, vakcina kompanije AstraZeneka protiv kovida. 

Ovoga puta, ona je uvezana sa bolesti majmunskih boginja koja je vrlo aktuelna. 

„Evo jedne teorije zavjere: Svi koji su vaksovani AstraZnkm mogu očekivati da obole od majmunskih boginja jer u samom opisu sastava tog vaxxa piše između ostalog da sadrži rekombinovani adenovirus majmuna. Spremite se vaksovani na vrijeme, evo upozorio sam vas“, navodi se u fejsbuk postu

Podsjećanja radi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je nedavno da sve veće širenje majmunskih boginja u Africi predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, upozoravajući da bi virus mogao preći međunarodne granice. 

Pozornost koju je širom planete podigao ovaj virus očigledno je bila inspiracija pojedinicima da počnu praviliti paralele sa korona virusom. 

Konkretno, tvrdnja da su majmunske boginje povezane sa AstraZeneka vakcinom nema nikakvo naučno utemeljenje. 

Ova dezinformacija nije novost, ona se pojavljuje na internetu već dvije godine unazad. 

Ono što jeste istina je da anti-kovid vakcina AstraZeneka koristi adenovirus šimpanze, međutim to na bilo koji način ne dokazuje navode da ova vakcina izaziva majmunske boginje. 

Naime, naučnici koriste adenovirus šimpanze kao nosač uputstva za stvaranje antigena, dok sam nosač ne uspostavlja nikakvu vrstu infekcije u organizmu. 

Opovrgavanjem tvrdnji o navodnoj konekciji ove vakcine i pojave majmunskih boginja bavio se i Rojtersov tim za provj 

„Komponenta vakcine otpuno se razlikuje od majmunskih boginja i ne postoji nikakva mogućnost da su to dvoje povezani. Virus koji se koristi u AZ vakcini je adenovirus koji je mutiran kako bi spriječio (da) raste u ljudskim stanicama“, navodi se u članku

Zaključak njihove analize na samom kraju glasi: 

„Laž. Ne postoji veza između upotrebe vektora adenovirusa šimpanze u vakcini AstraZeneka i majmunskih boginja, koje uzrokuje virus majmunskih boginja. Šimpanze nisu majmuni i virusi nisu povezani“. 

Osim toga, sporne tvrdnje demantovane su i na sajtu australijskog RMIT Univerziteta. 

„Epidemiolozi su odbacili sporne tvrdnje, rekavši da nema veze između vakcine AstraZeneka i majmunskih boginja. Adenovirus šimpanze obično uzrokuje prehladu kod njih. AstraZeneka vakcina koristi oslabljenu verziju adenovirusa kao vektor za prenos komponente COVID vakcine u ljudske stanice. Adenovirus je genetski promijenjen tako da je nemoguće da raste kod ljudi. Jednom kada se vakcina dostavi u ćelije, ona pokreće imuni odgovor na COVID. Vektori vakcine postoje već 40 godina i koriste se u nizu tretmana. Adenovirus šimpanze korišćen je i testiran u liječenju malarije, virusa ebole i tuberkuloze“, piše na sajtu. 

Dodaju i da je Dr Joshua Szanyi, registrator medicine javnog zdravlja u Melbourne School of Population and Global Health, rekao za RMIT FactLab da su „sve tvrdnje o povezanosti između adenovirusa šimpanze i majmunskih boginja potpuno lažne“. 

Uzimajući u obzir tumačenja i činjenice koje dolaze od strane relevantnih faktora, da se zaključiti da ne postoji nikakva veza između vakcine provi kovida proizvođača AstraZeneka i bolesti majmunskih boginja. 

Zbog toga objavu se fejsbuka u kojoj se tvrdi suprotno ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

In this article