Tajson nije nudio borbu olimpijskoj šampionki 

136

Imane Kelif zasluženo je osvojila olimpijsko zlato u boksu i to uprkos neviđenoj kampanji koja se vodila protiv nje a kojom se pokušalo dokazati da je ona transrodna osoba.  

I nakon što je objašenjeno da alžirska bokserka nije trans osoba, nisu prestale dezinformacije o njoj.  

„Tajson nudi da se bori protiv olimpijskog pobednika (transvestita) u boks meču i donira prihod u dobrotvorne svrhe za pretučene žene“ glasi tvrdnja koja prati fotografiju jednog od najvećih boskera svih vremena, Gvozednog Majka.  

Ova tvrdnja krenula je sa stranog govornog područja a provjeravali su je i fakt-čekeri iz Rojtersa koji su kontaktirali Tajsonovu pres službu.  

„To je apsolutno netačno. Gospodin Tajson nije komentarisao situaciju“, saopštio je Rojtersu boskerov portparol.  

Ono što je poznato jeste da Tajsona očekuje meč protvi Jutjubera Džejka Pola. Imane Kelif, alžirska bokserka, nedjeljama je na meti transfoba i dezinformacija kojima se tvrdi da je ona transrodna osoba.  

Raskrinkavanje je u ranijoj analizi objasnilo da su kontroverze počele nakon njenog meča protiv Italijanke Anđele Karini i saznanja da je diskvalifikovana sa Svjetskog prvenstva u boksu nakon genetskog testa.  

Ipak, činjenice su da je alžirka biološka žena.  

Kako je jasno da Majk Tajson nije nudio nikakvu borbu objava dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article