Ilon Mask je, malo je reći, interesantna ličnost. Kroz godine je prešao dug put od miljenika iz Silikonske doline do čovjeka koji se svađa sa ljudima na mreži X, koju je kupio i promijenio joj naziv. Još interesantniji je njegov ljubavni život, iz kojeg je uspio da postane otac 12-oro djece.  

Društvenim mrežama sada kruže glasine da je Mask “prešao igricu”, te da za partnerku ima ni manje ni više nego – robota. Neke od njih glase: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2, 3

Elon Musk najavljuje svoju prvu djevojku, robot s umjetnom inteligencijom, rekao je: “Pozvao sam je na večeru i uživao u razgovoru s njom. On ju je opisao kao pametnu i lijepu Fenomen odloženog braka zbog visokih troškova života i širenja bračnih problema zbog kojih se muškarci osjećaju tužno i depresivno 

Nikad mu neće protivrečiti i uvek će mu reći ono što mu odgovara 
Necete znati šta je istina a šta laž  
Svemirci su medju nama 

Gdje i kada je nastala ova fotografija, to za sada nije poznato. Ali, sumnja da je u pitanju djelo vještačke inteligencije (AI) je prvi pik. Prije svega, sudeći po samoj vjerovatnoći istinitosti gorepomenutih navoda, zatim po kompoziciji fotografije i na kraju po dobro poznatoj falinci AI-ja – prstima. Temeljnijom analizom Maskovih prstiju vidi se da su čudni. Da je u pitanju AI potvrđuju i neki od alata koji prepoznaju takve fotografije.  

Ovo nije prvi put da se Mask dovodi u emotivnu vezu sa robotima. Prošle godine su mediji izvještavali o istoj stvari, samo su u pitanju bile druge fotografije, takođe AI generisane. 

Ilon Mask je jedan od najpopularnijih ljudi na svijetu i svaki njegov korak se pomno prati. Što se tiče njegovog ljubavnog života, poznato je da je u vezi sa koleginicom Šivon Zilis, te da su početkom godine dobili još jedno dijete. Maskovo 12-to.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article