Nova manipulacija vezana za otvaranje Olimpijskih igara u Parizu navodno nam dolazi iz dalekog Iraka. Na snimku koji se dijeli na društvenim mrežama može se vidjeti nekoliko desetina ljudi koji marširaju ulicom, obučeni u iste crne majice, kako pronose hrišćanska obilježja. Jedan post postao je viralan i podijeljen mnogo puta jer nosi opis: (arhivirano: ovdje

U znak protesta zbog Pariza 2024 

Preko videa je na engleskom nalijepljeno: “Marš za Isusa u Iraku” 

Obrnutom pretragom nije moguće zaključiti gdje je video zapravo snimljen. Međutim, daljom pretragom jeste moguće doći do podatka da je identičan video dijeljen u avgustu i septembru prošle godine na Jutjubu i TikToku. Čak jedan od videa na TikToku ima identičnu grafiku ispisa kao na videu u kojem se potencira da se radi o protestu zbog otvaranja OI u Parizu. On je na toj mreži objavljen četvrtog septembra 2023. U opisu piše: “Kad Irak maršira za Isusa”. U drugim videima opisi su poput: “Prava religija zemlje” ili “Isus je kralj”.  

U članku Vatican news-a iz marta ove godine navodi se da je u Iraku, zemlji od preko 40 miliona stanovnika, broj hrišćana u konstantnom padu, sa oko milion i po vjernika 2003. do oko 250 hiljada trenutno. Da li su vjernici zato izašli na ulice Iraka prošle godine, ili video nema apsolutno nikakve veze sa tom zemljom, to na osnovu gorepomenutog snimka ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Ako dođemo do podatka da je marš zaista održan u Iraku, ovaj tekst će biti apdejtovan.  

Do tada, jedno je sigurno. S obzirom na to da je snimak postavljen na društvene mreže u avgustu i septembru prošle godine, činjenica je da vjernici ma koje zemlje u tom slučaju nijesu mogli protestovati zbog otvaranja OI u Parizu ove godine.  

Na sličnu temu smo pisali nedavno, kada je takođe jedan stari snimak poslužio nekim korisnicima društvenih mreža da ga stave u kontest protivljenja performansu sa otvaranja Igara u Parizu. 

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

 Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article