Pravila važe za sve: Nije samo Majdovu zabranjeno da se krsti 

577

Olimpijske igre su od samog otvaranja na meti raznih zloupotreba u vidu kreiranja (bizarnih)lažnih vijesti i dezinformacija. Svoj ‘’doprinos’’ tome dao je i jedan crnogorski portal, koji je objavio vijest (arhivirano) u kojoj se tvrdi da je Međunarodna džudo federacija (IJF) zabranila srpskom džudisti Nemanji Majdovu da se prekrsti prilikom ulaska na borilište tokom Olimpijskih igara, uz tvrdnje da se radi o napadu na vjerske slobode sportista: 

Proslavljeni srpski džudista Nemanja Majdov sinoć je objavio na svom Instagram profilu dopis Svjetske džudo federacije u kome mu se spočitava što je prilikom ulaska na borilište tokom Olimpijski igara, u meču protiv grčkog reprezentativca Teodoresa Celidisa, pokazao „vjerski znak“, tj. prekrstio se.   

U dopisu ističu da su ga već dva puta opominjali zbog istog razloga, i to 2018. i 2022. godine, te da je povrijedio etički kodeks organizacije.   

Na kraju, uputili su mu i otvorenu prijetnju, tj. da će biti disciplinski procesuiran.   

Podsjetimo, nakon skaradne ceremonije otvaranja Olimpijade, i izvrgavanja ruglu Tajne večere, te očigledne krađe koju je pretrpio naš džudista, ovo je vrhunac bezobrazluka i ataka na vjerske slobode sportista. 

Ova informacija je netačna i kao takva zahtijeva demanti i pojašnjenje. Naime, pravila IJF-a jasno zabranjuju bilo kakvu vjersku, političku, ličnu ili komercijalnu manifestaciju na terenu za borbu. Ova pravila se odnose na sve džudiste, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost. Konkretno, u pravilniku “International Judo Federation (IJF) Sport and Organisation Rules (SOR)”, u poglavlju 8.6 pod nazivom “Entry to and Exit from Field of Play” (Ulazak i izlazak sa borilišta) jasno stoji da su:

vjerske, političke, lične ili komercijalne konotacije ili manifestacije zabranjene za sve na terenu za borbu. (Religious, political, personal, commercial connotation or manifestation is prohibited for everyone on the field of play.) 

Nemanja Majdov je prethodno bio upozoren od strane IJF-a zbog kršenja ovog pravila, i to dva puta — 2018. i 2022. godine. Dopis IJF-a, koji je objavljen uz ovu vijest, nije nikakva prijetnja, već službeno upozorenje koje je u skladu sa pravilima koja su jednaka za sve sportiste. To upozorenje podsjeća Majdova na njegovo obavezivanje da poštuje pravila organizacije, koja su tu da očuvaju neutralnost sportskih takmičenja i osiguraju jednaka prava i tretman za sve učesnike, bez obzira na njihove lične vjerske ili političke stavove. 

Tvrdnje da je ovo “atak na vjerske slobode sportista” predstavljaju svojevrsnu manipulaciju činjenicama i pokušaj stvaranja lažne slike o IJF-u kao organizaciji koja navodno cilja sportiste određene vjerske pripadnosti. Ovakve tvrdnje su neosnovane i štetne, jer dovode javnost u zabludu i bespotrebno politizuju sportske događaje. 

IJF se zalaže za jednak tretman svih sportista i poštovanje pravila koja osiguravaju fer i neutralno sportsko okruženje. Svaki sportista, uključujući i Nemanju Majdova, ima pravo na svoja vjerska uvjerenja, ali i obavezu da poštuje pravila sporta kojim se bavi, a koja su jasna i transparentna za sve. 

Sport je, i mora ostati, područje koje ujedinjuje ljude svih nacija i vjera, a ne poligon za promovisanje političkih ili vjerskih agendi. 

Ova vijest dobija ocjenu – Manpulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.  

In this article