Da li je Sena kriva: Od čega boluju triatlonci u Parizu? 

158

Svijet su obišle slike kanadskog triatlonca Tajlera Mislavčuka kako “izbaca sve iz sebe” nakon što je prošao cilj u Parizu. Naslovi su odmah ukazali na to da je za njegovo stanje kriva rijeka Sena, u kojoj su sportisti plivali, a koja nije ponudila savršene uslove za takmičenje. Mislavčuk je kasnije rekao da nije povratio samo jednom, već 10 puta tokom trke. Triatlonac je naknadno pojasnio da nije Sena kriva, već visoke temperature i objasnio kako on dolazi ih hladnog Vinipega gdje temperature zimi idu i do minus 50.  

Nakon Mislavčuka na red su došli i drugi. Mediji i neki korisnici društvenih mreža pohitali su da kažu kako je Sena koštala učešća još nekoliko sportista: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2, 3

Prošlog vikenda pojavila se informacija da se belgijska sportašica Claire Michel razboljela i završila u bolnici. Zaražena je bakterijom Escherichia coli, koja uzrokuje želučane i crijevne probleme, a uzrok može biti zagađena Seina 

Nažalost, nije jedina koja osjeća takve tegobe. Još se nekoliko sportaša potužilo na želučane tegobe, a među njima je i švicarski triatlonac Adrien Brifford, koji je također plivao u rijeci Seini 

Mišelova se oglasila na Instagramu i saopštila da nema ešerihiju koli:  

“U posljednje vrijeme bilo je dosta oprečnih informacija u medijima, pa sam samo željela da razjasnim nekoliko stvari: Prije svega, zahvaljujući odličnoj medicinskoj njezi kako medicinskog tima Belgije, tako i nevjerovatnih doktora i medicinskih sestara volontera u poliklinici u Olimpijskom selu, postepeno mi je bolje i danas sam se vratila kući u Belgiju. Krvni testovi su pokazali da sam zaražena virusom (nije E. Coli). Poslije tri dana povraćanja i dijareje, zbog kojih sam bila prilično prazna, na kraju mi je bila potrebna veća medicinska pomoć i nedjelju sam provela na klinici.” 

Informaciju su prenijeli i mediji. 

U ime Adriena Briforda, koji se takođe spominje u spornoj objavi, oglasio se švajcarski olimpijski komitet saopštenjem u kojem se, između ostalog, kaže:  

“… nije moguće reći da li je Brifodova infekcija povezana sa kvalitetom vode Sene…” 

Da li je Sena bezbjedna za plivanje?  

Francuske vlasti su potrošile enormnih milijardu i po eura kako bi očistili Senu i kako bi ona bila bezbjedna za sportiste koji učestvuju u plivačkim disciplinama, ali i kako bi Parižani i turisti sjutra mogli da se “bućnu”. Međutim, i pored tolikog novca i svih mogućih napora, projekat nije skroz uspio. Iako pariške vlasti ističu da nema direktne veze između bolesti sportista i stanja Sene, svjedočenja onih koji su probali vodu nijesu najbolja. Holandski sportisti su čak rekli da je iskustvo bilo “odvratno”. 

Plivanje u Seni bilo je zabranjeno od 1923, a nakon OI će se znati da li je skupocjeni projekat čišćenja urodio plodom ili ne. Na kvalitet vode utiče niz faktora. Najprije vrijeme, odnosno kiša i oluje, koji sa sobom mogu povući prljavštinu i bakterije. Sa porastom voda, dolazi i do preopterećenja kanalizacionih sistema. Kombinacija toga, kao i kvalitet odrađenog posla na Seni, odrediće da li će ona biti za kupanje/plivanje u danima nakon OI. 

Za sada je poznato da belgijska triatlonka, po sopstvenom priznanju, nema ešerihiju koli, te da švajcarski olimpijski komitet ne vidi vezu između Sene i zdravstvenih tegoba njihovog triatlonca.  

Zbog toga, sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article