Olimpijske igre u Parizu, rekli bi neki, prate kontroverze od samog otvaranja. Doduše, rekli bi samo neki, oni koji su se, od višečasovne ceremonije, defilea najboljih sportista svijeta i spektakularnih umjetničkih performansa fokusirali na nastup drag umjetnika i umjetnica proglašavajući ga uvrjedljivim, skandaloznim… 

Taman kada se stišala situacija oko otvaranja – novi skandal koji nije skandal.  

Mediji i društvene mreže već nekoliko dana bruje kako je alžirska bokserka Imane Kelif zapravo muškarac kojem je nakon promjene pola dozvoljeno da se na OI takmiči u ženskoj konkurenciji. Sve to uz ogromne količine transfobije, kako od korisnika društvenih mreža, tako i od domaćih i regionalnih medija.  

Skandal na OI, Italijanska bokserka odbila da se bori protiv muškarca, 

Bokserka primila žestoke udarce od muškarca koji je promijenio pol 

Bokserka predala meč biološkom muškarcu 

Bokserka koja je izgubila od biološkog muškarca imala nervni slom 

Italijanska bokserka,Anđela Karini je odustala od borbe sa muškarcem koji se izjasnio kao žensko! Ovo je prva takmičarka u istoriji koja je odustajanjem osvojila Olimpijske igre! 

Ovo su samo neki od bukvalno stotina naslova i bezbroj objava od pojedinačnih korisnika Fejsbuka, Tik Toka, Instagrama… (Arhivirano ovdje 1, 2, 3, 5, 6, 7

Kako je sve počelo? 

Imane Kelif našla se u ringu sa Italijankom Anđelom Karini, i bokserskim žargonom rečeno, pretukla je od starta meča. Karini je nakon 46 sekundi priznala poraz i napustila meč.  

Tada kreće lavina negativnih komentara i mržnje prema Imane Kelif, a sve zbog činjenice da je ona, zajedno sa Tajvankom Lin Ju-Ting diskvalifikovana sa Svjetskog prvenstva u boksu 2023. godine. Njih dvije su prošle genetski test i dokazano je da imaju XY hromozome.  

Šta je X a šta XY? 

Žene obično imaju dva X hromozoma, a muškarci jedan X i jedan Y hromozom. Ipak, postoje žene koje imaju ženske polne karakteristike, ali i muški Y hromozom. Dakle, prisustvo XY hromozoma nije dovoljno da bi neko bio muškarac, već postoje primarne i sekundarne karakteristike.  

Prema italijanskom Institutu za zdravlje, kako piše platforma za provjeru činjenica iz te zemlje, Facta, primarne polne karakteristike uključuju gonade, gdje se nastaju reproduktivne ćelije i polni hormoni. Sekundarne karakterstike, kao što su dubina glasa, raspored dlaka na tijelu, mišićna masa, razvoj grudi, pojavljuju se tokom puberteta i akcentuju razliku između žena i muškaraca.  

„Slučajevi u kojima se polne karakteristike ne uklapaju u tipične i ustaljene pojmove i šablone nazivaju se „razvojne polne razlike“ ili „varijacije u polnim karakteristikama“, a poznate su i kao „interseksualnost“. Do 1,7 odsto ljudi može imati takve varijacije, a najčešći oblik je sindrom androgene neоsjetljivosti ili AIS. On potiče od genetske mutacije koja utiče na androgene receptore i dovodi do smanjene virilizacije, odnosno prekomjerne proizvodnje androgena (muških polnih hormona poput testosterona) u nadbubrežnim žlijezdama. Uvećani nivoi testosterona kod sportistkinja može predstavljati problem zbog mogućih fizičkih prednosti koje on donosi. Ipak, testosteron nije ekskluzivan za muškarce, žene mogu prirodno da imaju visok nivo testosterona, to se naziva hiperandrogenizam“, objašnava italijanska zdravstvena institucija.  

Neslaganje MOK i IBA 

Kako smo već rekli, Međunarodna bokserska organizacija (IBA) diskvalifkovala je alžirsku bokserku 2023. nakon genetskog testa. Ipak, kako piše Gardijan, IBA je od tada dobila zabranu organizovanja boskerskog turnira na Olimpijskim igrama, ove godine ga organizuje Međunarodni olimpijski komitet (MOK).  

Gardijan objašnjava i da je MOK objasnio da su i Kelif i Tajvanka Lin Ju-Ting ispoštovale pravila učešća i da se godinama bore u ženskoj kategoriji. Takođe, MOK je optužio IBA da je promijenila pravila u sred Svjetskog prvenstva u boksu 2023.  

„Trenutna agresija protiv ove dvije sportistkinje bazira se na proizvoljnoj odluci koja je donešena bez valjane procedure, posebno kada se uzme u obzir da se ove sportistikinje takmiče na visokom nivou dugi niz godina“, naveli su iz MOK-a.   

Imane Kelif nije prva žrtva, sjećate li se Kaster Semenje? 

Sličnu sudbinu poput bokserki dijeli i južnoafrička atletičarka Kaster Semenja. Dvostruka olimpijska šampionka optuživana je da je muškarac, a zapravo je samo imala visok nivo testosterona. Primorana je da radi polni test, a dozvljeno joj je da se vrati atletici tek nakon godinu pauze.  

Semenja je kroz svoju borbu došla i do Evropskog suda za ljudska prava, koji je presudio u njenu korist i ukinuo diskriminatorne granice testosterona kod sportistkinja.  

Semenja je, da ponovimo, bila hipoandrogena, i imala je prirodno visok nivo testosterona, baš kao i Imane Kelif – obje su biološke žene.  

Zbog svega navedenog, tvrdnje da je Alžirka zapravo muškarac ocjenjujemo kao lažne vijesti.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article