Teorija zavjere o digitalnim valutama i emisijama ugljenika  

180

Digitalne valute centralnih banaka (CBDC) su digitalne verzije nacionalnih valuta koje izdaju i kontrolišu centralne banke država pojedinačno.  

One su zamišljene kao zakonsko sredstvo plaćanja koje koristi digitalnu tehnologiju kako bi unaprijedile postojeći monetarni sistem. Mnoge države trenutno istražuju ili testiraju digitalne valute. 

Dakle, predstavljaju izazov za finansijske sisteme država, ali i okidač za razne teorije zavjere. 

Najzastupljenija je svakako ona da će digitalne valute biti zloupotrijebljene za nadzor pojedinaca, a posljednjih dana se dijeli video u kojem se tvrdi da će se te valute koristiti za praćenje koliko je neko “emitovao ugljenika” (1, 2, 3, 4, 5). 

U videu, koji je očigledno isječak iz neke emisije ili podkasta, naratorka tvrdi: 

“I zašto mislimo da nadziru naše emisije ugljenika? Dakle, kada naša digitalna identifikacija bude tamo, kombinovana sa digitalnim valutama centralnih banaka. Ako stojim ovdje na šanku i želim naručiti govedinu, nešto poput čizburgera ili stejka ili što već, i to radim samo preko svoje digitalne valute centralne banke, jer nemam drugih načina plaćanja. To se odmah može registrovati. Oh, ovo je Evo koja je upravo naručila burger, koji košta toliko ugljenih kredita koje ćemo joj oduzeti sa računa. I sljedeći put kada pokušam kupiti jedan, a premašila sam svoj limit, jednostavno će biti da digitalna valuta centralne banaka ne rade danas jer ste premašili limit”. 

Naratorka zaključuje da će od utrošenog ugljenika zavisiti hoćemo li moći raditi neke od svakodnevnih aktivnosti poput kupovine ili poručivanja namirnica.  

Video se završava riječima izvršne direktorke Međunarodnog Monetarnog Fonda Kristin Lagard, koji navodno potvrđuju zavjernički plan, a koje su zapravo izvučene iz konteksta. 

Naratorka je Eva Vlaardingerbroek, holandska advokatica i politička analitičarka, koja je u javnosti prepoznata po dijeljenju ekstremnih i konspirativnih teorija. Video koji se dijeli na Fejsbuku je kompilacija više isječaka iz podkasta “You’re the voice”. 

Šta su digitalne verzije nacionalnih valuta? 

CBDC je digitalna verzija valute koju izdaje centralna banka neke države.  

Za razliku od kriptovaluta poput Bitcoina, CBDC je centralizovan i kontrolisan od strane monetarnih državnih institucija. Njegova svrha je da unaprijedi efikasnost plaćanja i smanji troškove transakcija. CBDC može imati oblik digitalnih tokena ili računa i koristi se za svakodnevne finansijske transakcije poput običnog novca, ali u digitalnom formatu. 

Kina je jedan od lidera u implementaciji digitalne valute, a kineski stanovnici već uveliko koriste digitalni juan (e-CNY). Osim Kine, digitalne valute koriste Bahami i Jamajka, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) u fazi istraživanja CBDC. 

Početkom 2023. godine, Evropska centralna banka je započela fazu razvoja digitalnog eura, uključujući testiranje različitih tehnologija i pristupa. Predviđeno je da ova faza traje do 2026. godine, kada se očekuje da će biti donijeta konačna odluka o uvođenju digitalne valute na evropskom nivou. 

Apsurdne tvrdnje 

Tvrdnja da će se digitalne valute koristiti za nadzor svakodnevnih aktivnosti pojedinca, odnosno praćenje emisija ugljenika, je samo jedna od konspirativnih teorija koje su pojedini razvili, pokušavajući da ospore upotrebu digitalnog novca. 

Naravno da inovativni metod plaćanja nije povezan sa praćenjem potrošnje ugljenika, niti te tvrdnje imaju ikakvo logičko objašnjenje ili uporište u činjenicama. 

Digitalne valute su osmišljene sa ciljem da unaprijede efikasnost i sigurnost finansijskog sistema, ubrzaju i olakšaju transakcije. 

Spornim objavama dajemo ocjenu teorija zavjera.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article