Zelenski nije govorio o teritorijalnim ustupcima Kijeva 

178

Rat u Ukrajini – 889. dan. Ruske snage izvele su sinoć napade dronovima, raketama i vođenim vazdušnim bombama u nizu regiona, saopštila je ukrajinska vojska.   

Dezinformacioni narativi prate sva aktuelna dešavanja. 

Kao povod za nove medijske manipulacije poslužio je i jedan od posljednih intervjua ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojem je pozvao aktuelnog kandidata za mjesto šefa Bijele kuće Donalda Trampa da posjeti Kijev, govorio o faktorima za okončanje rata, najavio akcioni plan za mir u novembru… 

A šta su od svega pojedini regionalni mediji izdvojili kao najvažnije? 

“ZELENSKI: Sa odgovarajućim zemljama ćemo ramotriti pitanje granica Ukrajine”, glasi naslov članka koji je objavio portal Inter Magazin, a koji je podijeljen i na njihovoj Fejsbuk stranici (arhivirano ovdje).  

“ŠEF kijevskog režima Vladimir Zelenski rekao je japanskom telekanalu NHK da će Ukrajina uskoro „sa odgovarajućim zemljama“ početi da „razmatra pitanja povezana sa svojim teritorijalnim integritetom i celovitošću“. 

Dakle: njenih granica, odnosno budućih teritorijalnih ustupaka (gubitaka) Kijeva”, dodaje se u tekstu. 

Tumačenje portala Inter Magazin je netačno i manipulativno. 

Predsjednik Ukrajine u intervjuu koji je nedavno dao japanskom javnom servisu NHK nije pominjao ni cjelovitost zemlje, niti granice, a posebno ne teritorijalne ustupke. 

On je istakao da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine.  

“Zelenski je napomenuo da će Kijev započeti detaljne pregovore sa relevantnim zemljama o teritorijalnom integritetu i drugim pitanjima i najavio da će izraditi akcioni plan za postizanje mira do kraja novembra”, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.  

“Strpljenje, podrška (Ukrajini) i diplomatski pritisak (na Rusiju) – to su tri faktora za pravedan završetak rata. Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse”, izjavio je Zelenski. 

Ukrajinski predsjednik je u ranijim izjavama isključivao mogućnost da odustane od bilo kog dijela teritorije Ukrajine na osnovu potencijalnog mirovnog sporazuma sa Rusijom. Upozoravao je da bi odricanje od dijela teritorije značilo da bi Rusija “mogla da se vrati po još”. 

Da teritorijalni integritet Ukrajine mora biti osnova svakog mirovnog sporazuma poruka je i sa Mirovnog samita za Ukrajinu koji je sredinom juna održan u Burgenštoku u Švajcarskoj. 

Zbog pogrešnog interpretiranja riječi predsjednika Ukrajine objavu portala Inter Magazin ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article