OI i dezinformacije: Kina se nije predstavila dizajnom motivisanim palestinskom zastavom

172

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da je Kina iskoristila učešće na Olimpijskim igrama u Parizu kako bi poslala poruku podrške Palestini. 

“Kina je za Olimpijske igre u Parizu odabrala dizajn inspirisan palestinskom zastavom”, tvrdi se u jednoj Fejsbuk objavi (arhivirano ovdje). 

Fotografija djevojke sa strijelom u ruci nema nikakve veze sa Olimpijskim igrama i nije nastala u znak podršle Palestini.  

Indikativan trag je logo poznatog modnog časopisa Vogue u donjem desnom uglu fotografije na Fejsbuku, koji i objašnjava njeno porijeklo. 

Ovo je samo jedna iz serije fotografija posvećenih Azijskim igrama 2022. u Hangdžouu, koje su, zbog kineske politike za vrijeme pandemije kovida, održane godinu kasnije – u septembru 2023. 

Kinesko izdanje časopisa Vogue objavljeno je u septembru 2023, na čijoj je naslovnoj strani istaknuta slična fotografija u drugačijoj pozi, a vidljiva je i plava boja koja se ne nalazi na zastavi Palestine. 

Ni u jednom od tekstova, niti u opisu fotografija nije istaknuto da su inspirisane ili ili posvećene Palestini. Naprotiv, jasno je naznačeno da je to kompletno izdanje kineskog Vogue posvećeno Azijskim igrama. 

Tokom ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, kao i tokom takmičenja, sportisti nose uniformu sa nacionalnim bojama i simbolima, a zastava država se nosi na čelu delegacije.  

Dakle, sam događaj naročito naglašava nacionalni ponos. 

Svega par klikova na internetu vodi do fotografija sa otvaranja Olimpijskih igara, na kojima se vidi da je kineska reprezentacija obučena u gardarobu sa nacionalnim obilježijima Kine. 

Takođe, na Getty Images dostupne su i fotografije zvaničnih dresova, koji nemaju nikakve sličnosti na palestinskom zastavom. 

Dakle, reprezentacija Kine nije nosila nikakva obilježja palestinske zastave na Olimpijskim igrama. 

Sličnim objavama su se bavili i strani fakt-čekeri poput Rojtersa, USA Today, New Trial.   

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article