Protivnici vakcinacije skoro svakodnevno na društvenim mrežama šire neistinite tvrdnje o vakcinama, kao i o kompanijama koje ih proizvode. 

Ovog puta u centru pažnje našla se vakcina i drugi medikamenti protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) koji se preventivno daju novorođenčadima, odraslima i trudnicama. 

U Fejsbuk objavi (arhivirano ovdje) se navodi: 

“To je “sljedeći veliki udar” “cijepne mafije”, kaže ljekar opšte prakse Andreas Sönnichsen, komentarišući novu preporuku za RSV pasivno vakcinisanje za svu dojenčad. U toku je još jedna kampanja vaksinisanja koja je “besmislena i puna nuspojava”. Najmanji su nam na vidiku. Od kraja juna RKI preporučuje mjeru protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) za svu novorođenčad i dojenčad. Preventivnu mjeru provoditi jednokratnom primjenom monoklonskog antitijela Nirsevimab (trgovački naziv Beyfortus” 

Takođe tvrdi se i sledeće: 

“Vakcinisanje nije osobito učinkovito niti se može opisati kao bezopasno ili sigurno.” 

Objavu prati i link do sajta “TKP”  na njemačkom jeziku na kojem su izvorno objavljene ove tvrdnje, a na kojem se mogu pronaći brojne antivakserske priče.   

Međutim, ovakve tvrdnje demantuju zvanične međunarodne zdravstvene organizacije i njihova istraživanja. 

Šta je RSV? 

RSV je skraćenica za respiratorni sinicijalni virus.  

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazuje da je RSV najveći svjetski uzrok teških respiratornih infekcija i hospitalizacije kod novorođenčadi i male djece, kao i da su revolucionarni proizvodi za prevenciju RSV bolesti u ranom životu dobili dozvolu, uključujući vakcinu datu u trudnoći i monoklonska antitijela dugog dejstva koja se daju novorođenčadima. 

“Ovi alati su šansa za rješavanje ovog nedovoljno prepoznatog uzroka miliona hospitalizacija u detinjstvu, hiljada smrtnih slučajeva i značajnog opterećenja za život i zdravstvene sisteme”, navodi SZO. 

I Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da bi se spriječila teška RSV bolest kod novorođenčadi preporučuje ili vakcinaciju majke protiv RSV-a ili imunizaciju novorođenčadi monoklonskim antitelima protiv RSV-a. 

CDC daje detaljnju listu proizvoda  koji se koriste u prevenciji ove bolesti, a ukazuje i na uobičajene neželjene efekate njihovog korišćenja. 

“Najčešći neželjeni efekti nakon RSV pasivne imunizacije nirsevimabom kod odojčadi i male dece su osip, bol, otok ili tvrdoća na mjestu gdje je injekcija data, navodi, između ostalog,CDC. 

Kako prenosi Rojters američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je odobrila Fajzerovu vakcine za novorođenčand prošle godine u avgustu. 

Uz to, u maju prošle godine FDA je odobrila i vakcina za odrasle iznad 60 godina. 

“Današnje odobrenje prve vakcine protiv RSV-a je važno dostignuće javnog zdravlja u prevenciji bolesti koja može biti opasna po život i odražava stalnu posvećenost FDA-e da olakša razvoj bezbednih i efikasnih vakcina za upotrebu u Sjedinjenim državama”, rekao je Piter Marks, direktor Centra za procjenu i istraživanje bioloških preparata pri FDA. 

Rezultati ovog ispitivanja vakcine za odrasle nakon testiranja skoro 25.000 učesnika  objavljeni su u časopisu The New England Journal Medicine

O efikasnosti RSV vakcina pisali smo i ranije

Pošto su vakcine protiv RSV značajno dostignuće u prevenciji bolesti koja može da bude opasna po život, a ne proizvod ”farmaceutske mafije”  ovu objavu ocjenujemo kao teoriju zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article