Samit o odgovoru na ptičji grip predstavljen kao planiranje pandemije 

197

Planirana pandemija, Klaus Švab, Bil Gejts, SZO…, ključni su pojmovi koji su u posljednjih nekoliko godina pratili narativ teoretičara zavjere koji su neumorno isticali takozvanu agendu svjetskih centara moći povezanu sa korona virusom. 

Po sličnoj matrici, sada se ukazuje na navodno planiranje nove pandemije, ovoga puta virusa ptičijeg gripa. 

Povod za to je Samit koji će biti održan na jesen u Vašingtonu, a koji će se baviti pitanjem virusa H5N1, kolokvijalnog naziva ptičji grip. 

To je poslužilo kao inspiracija Fejsbuk korisnicima, pa se tako u jednom postu (arhivirano ovdje), između ostalog, navodi kako je riječ o „sljedećoj pandemiji“. 

„Taman ste pomislili da neće biti još prevara poput vragcina za krovid, kad ono evo njih opet sa ptičjim gripom. Pitali ste se zašto se ministar Lončar vraća na funkciju? Ko i zašto je potpisao neki tamo protokol u Švajcarskoj sa SZO o sledećoj plandemiji? Sjećate li se Event 201 iz Oktobra 2019. organizovanog od naših voljenih Bil i Melinda Gates Foundation, World Economic Forum, John Hopkins Bolnice i Rockfeler Foundation?  

To je bila priprema i trening za plandemiju 2020-2022. A sada, po istom scenariju evo nama Conference Brochure za Bird Flue Summit 2024. gdje se detaljno pripremaju predavanja i radionice za: Kako menadžirati masovnu smrtnost, kako da vlade rade sa 50% kapaciteta, masovna vragcinacija stanovništva, masovno uništenje živine i drugih domaćih životinja, mjere za “Sigurna Putovanja”- čitaj opet neće moći da se putuje, rad od kuće itd“, navodi se u objavi. 

U okviru posta podijeljene su i fotografije sa sajta „International Bird Flu Summit“, na kojem je moguće ostvariti uvid u detalje ovog predstojećeg događaja. 

Na sajtu je moguće vidjeti da trodnevni samit predviđa različite trening aktivnosti, a sve one bazirane su na potencijalnom djelovanju koje podrazumijeva pet pravaca: spremnost, prevencija,  detekcija, odgovor i oporavak. 

„Dobrodošli na Međunarodni samit o ptičjoj gripi, gdje se bavimo hitnim problemima u vezi s nedavnim razvojem ptičje gripe. S pojavom visoko virulentnog soja ptičijeg gripa koji pogađa i stoku i ljude, imperativ je da se okupimo kako bismo razgovarali o spremnosti, strategijama odgovora i budućim implikacijama ove situacije koja se razvija“, navodi se u agendi. 

Nadalje, govoreći o ptičjem gripu, fenomenu odavno prisutnom, u agendi je navedeno da je strateški pravac samita orjentisan ka demonstraciji posvećnosti ovom važnom pitanju. 

Ni u jednom dijelu agende događaja ne navodi se da je pandemija ptičjeg gripa izvjesna, već je, kako se to može jasno zaključiti, riječ o pripremi u slučaju najgoreg scenarija, kako bi se izbjegle teške poslijedice koje su se svijetu dogodile za vrijeme pandemije kovida. 

„Svi zajedno se krećemo kroz složenost spremnosti i odgovora na ptičju gripu, Međunarodni samit o ptičjoj gripi služi kao platforma za saradnju i razmjenu znanja. Zajedno, možemo se suočiti s ovim izazovom otpornošću i inovativnošću“, jedan je od zaključaka plana o samitu. 

Dezinformacije u vezi ptičjeg gripa odavno su prisutne na internetu, pa su se tako pojedini mediji i fact-checking organizacije već bavili razobličavanjem problematičnih navoda. 

Kada je u pitanju tvrdnja iz Fejsbuk posta koja se tiče navodno potpisanog sporazuma SZO „o sljedećoj pandemiji“, treba napomenuti da je riječ o dezinformaciji. 

Naime, članice ove organizacije usaglasile su stavove o neophodnosti podizanja svijesti država i njihovih vlasti o potrebi da se, nakon negativnog iskustva sa kovidom, pruži pravovremeni odgovor na sve potencijalne pandemije u budućnosti. 

„Svjetska zdravstvena skupština (WHA) danas je prepoznala napredak koji su države članice napravile u protekle dvije godine u izradi sporazuma o pandemiji i jačanju Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR, 2005.). Vlade koje se sastaju u Ženevi za sedamdeset sedmu Svjetsku zdravstvenu skupštinu pregovaraju o unaprjeđenju ova dva napora, čiji je cilj jačanje sposobnosti svijeta da bolje spriječi i odgovori na prijetnje budućih pandemija“, navodi se na sajtu SZO u okviru obrazloženja pomenutog sporazuma. 

Ako uzmemo u obzir sve dostupne činjenice, kako u vezi aktivnosti SZO, tako i drugih organizacija koje za cilj imaju očuvanje javnog zdravlja na planeti, jasno zaključujemo da ne postoji plan o „novoj pandemiji“, već se ažurno radi na efikasnom odgovoru ukoliko do tog scenarija dođe. 

Zbog toga, post u kojem se navodi da je riječ o zavjeri i plasiranju novog virusa, ocijenili smo kao teoriju zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article