Jedna svjetska vlada, ratovi i šta sve američki politikolog NIJE rekao

154

Društvene mreže najčešće su idealno “utočište” za brojne izjave svjetskih zvaničnika, javnih ličnosti, vjerskih poglavara, predstavnika moćnih korporacija… 

Brojni korisnici društvenih mreža često pribjegnu komentarisanju i dijeljenju različitih izjava, posebno ukoliko imaju prizvuk senzacionalizma, bez ikakve provjere izvora i vjerodostojnosti takvih izjava. 

Možemo slobodno reći da je jedna takva izjava američkog politikologa i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, Zbignjeva Bžežinskog, izazvala gnijev pojedinih korisnika, kada je navodno kazao da će u svijetu vladati ratovi, glad i epidemija sve do uspostavljanja jedne, svjetske vlade (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

“4. lipnja 2009. Zbigniew Brzezinski, američki politolog, sociolog i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je: 

“Ova kriza nikada neće završiti dok ne postignemo svoje ciljeve. Naši ciljevi su vam dobro poznati, jedna svjetska vlada. 

To je ono što nam treba. I formirat će se, svidjela vam se ideja ili ne. Odavde će biti samo gore i gore.  

To nije kriza, to je kontrolirani kaos. Društvo mora ne samo prihvatiti ideju jedne svjetske vlade, već u njoj vidjeti i svoj jedini spas, za to su nam potrebni ratovi, glad i epidemije u cijelom svijetu”. 

Čini se da je to odgovor na pitanje kada će sve završiti. Ali najvjerojatnije je to rekao kako bi odvratio pozornost, pošto jedna svjetska vlada već dugo postoji.” 

Pretraga navodnog citata Bžežinskog, na maternjem i engleskom, ne daje nikakve rezultate. 

Ni u digitalizovanoj arhivi Bžežinskog, pohranjenoj u biblioteci američkog Kongresa koja uključuje transkripte javnih govora, pisama i intervjua bivšeg diplomate, nema traga o njegovoj izjavi, čak ni približno sličnoj koja sadrži neke od ključnih riječi. 

Citat je prvi put objavio na internetu 2012. godine korisnik ruske platforme livejournal.com, ustanovio je gruzijski fakt-čeking portal Myth Detector

U toj objavi je takođe navedeno da citat datiran od 4. juna 2009. Dakle, istaknut je isti datum kao na početku objava koje su predmet naše analize. 

Izvor: Myth Detector 

Od tada, citat se konstantno objavljuje na raznim platformama.  

Myth Detector je ukazao u svojoj analizi da je Bžežinski tokom 2009. godine dao samo jedan intervju, za američku televiziju NBC i to istog datuma koji se navodi na početku spornog citata. 

Međutim, osim datuma, ne postoji nikakva sličnost između citata koji se posljednjih dana ponovo dijeli na društvenim mrežama i onoga što je Bžežinski rekao tokom intervjua. To  što dokazuje transkript intervjua, dostupan na vebsajtu NBC News. 

Pored toga, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost imao je javno pojavljivanje i 5. juna 2009, kada je na panel diskusiji govorio o američko-iranskoj politici, ali ni u tim izjavama nema nikakve sličnosti sa onim što se tvrdi u objavama na društvenim mrežama. 

Citat Bžežinskog “zaživio” je ponovo za vrijeme kovid pandemije, kada su korisnici nekadašnjeg Tvitera  i ruske društvene mreže VKontakte tvrdili da je svjetska elita još 2009. godine imala u planu globalnu krizu izazvanu pandemijom. 

Zbog činjenice da citat Zbignjeva Bžežinskog nije objavio nijedan kredibilni izvor, niti se može pronaći na internetu neki segment navedenog citata, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article