Agenti se smijali dok su spašavali Trampa? Ne, nisu.  

274

Bivši američki predsjednik Donald Tramp zamalo je izbjegao smrt nakon što je tokom preizbornog skupa u Pensilvaniji na njega pucao 20-godišnji muškarac. Fotografije Trampa, u trenutku kada ga agenti Tajne službe odvode sa bine objavili su gotovo svi svjetski i regionalni mediji. 

Kako bi potvrdili jedan od najučestalijih narativa nakon napada na Trampa – da je riječ o insceniranoj situaciji i da je sve bilo unaprijed osmišljeno, pojedini korisnici društvenih mreža objavili su fotografiju koja prikazuje nasmijane agente koji su nakon pucnjave stali u štit oko Trampa. 

“Predsjednički kandidat im ranjen, a agenti tajne službe umiru od smijeha…..realnost ili namještaljka?”, napisala je jedna korisnica Fejsbuka prilažući fotografiju kao dokaz za te tvrdnje.  

Fotografija potiče sa objave na društvenoj mreži X, koja je propraćena opisom: 

“Možda su režiseri naučili Trumpa kako će podići ruku i šta će uzvikivati, ali se na slici vidi da mu obezbjeđenje umire od smijeha”. 

Ova fotografija je izmijenjena. 

Obrnuta pretraga vodi do baze Associated Press-a (AP). Originalnu fotografiju je zabilježio fotograf AP-a, Evan Vuci i na njoj se ne vidi da se agenti smiju, naprotiv. 

Nekoliko identičnih elemenata ukazuju da je fotografija koju je Vuci fotografisao zapravo ista kao ona koja je podijeljena na društvenim mrežama.  

To je moguće zaključiti na osnovu položaja agenata oko Trampa, pozicije zastave iza njih, izraza na Trampovom licu i traga krvi, položaja lijeve ruke drugog agenta na Trampovom struku. 

Jasno je da su svi detalji isti, osim facijalnih ekspresija agenata koji se smiju na fotografiji podijeljenoj na društvenim mrežama. 

Na Ju Tjubu je dostupan video tokom kojeg je zabilježen i trenutak napada, odnosno momenat kada su agenti opkolili Trampa, nastojeći da ga izvedu sa pozornice i trenutak kada je navodno fotografija nasmijanih agenata nastala. 

Na tom snimku se može vidjeti da su agenti koji su štitili Trampa sve vrijeme bili ozbiljni. 

Ova fotografija bila je predmet analize i stranih fakt-čekera USA Today, AP News, Rojtersa, koji su ukazali da je editovana. 

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article