Na mrežama viralna lažna vijest o smrti Ratka Mladića

195

Društvene mreže preplavila je vijest o smrti osuđenog ratnog zločinca, Ratka Mladića.

Više korisnika Facebooka (1, 2, 3, 4, 5, 6) podijelilo je njegovu fotografiju u crno bijeloj boji, uz informaciju o njegovoj smrti, bez iznošenja bilo kakvih drugih detalja.

“Umro Ratko Mladić u Hagu”.

Ista informacija se pojavila i na X-u, kao i na Threads-u.

Vijest o smrti Mladića demantovao je ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Holandiji, Almir Šahović.

“I ja sam vidio tu objavu na društvenim. Međutim, iz Sekretarijata tribunala nismo dobili nikakvu obavijest, iako sa njima imamo jako dobru saradnju i u svakodnevnoj smo komunikaciji. Vjerujem da bi Ambasada bila među prvima koja bi bila obaviještena o takvom nečemu, s obzirom da smo jedna od, da tako kažem, “zainteresovanih strana”. Zbog toga mogu reći da je ta vijest netačna”, kazao je Šahović u izjavi za portal Oslobođenje.

Tačno je da se od početka ove godine pojavilo se više medijskih navoda o lošem zdravstvenom stanju Mladića, na šta su ukazivali članovi njegove porodice.

Ipak, činjenica je da bi Haški tribunal, gdje Mladić služi doživotnu kaznu, izvijestio javnost o takvoj informaciji.

Nije prvi put da se na društvenim mrežama proširi lažne vijesti o smrti Ratka Mladića. Raskrinkavanje je još  2020. godine ukazalo na istu netačnu tvrdnju koja je potekla sa Tvitera i dospjela čak i u medije.

Takođe, kolege iz Raskrinkavanje.ba su ukazale u svojoj analizi na lažnu vijest o Mladićevoj smrti koja je kružila na društvenim mrežama i 2022. i 2023. godine.

Objave sa društvenih mreža dobijaju ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article