Estetski i ornitološki spektakl, ali ipak Deep Fake 

308

Tehnologija je postala neizostavni dio naše svakodnevice, postajemo sve češće svjedoci spektakularnih vizuelnih doživljaja koje vidimo ili podijelimo na društvenim mrežama. Jedan takav primjer je video (arhivirano ovdje) koji prikazuje šesnaest vrsta ptica u impresivnoj manifestaciji boja i oblika, podijeljen na Facebook-u. Iako na prvi pogled djeluje kao očaravajući prikaz prirodnih ljepota, dublja analiza otkriva da ovaj video nije stvarni prikaz prirode, već djelo vještačke inteligencije (AI).

Vizuelne anomalije 

Prva stvar koja je privukla našu pažnju jesu neprirodni pokreti ptica. U stvarnom svijetu, ptice se kreću na različite načine, često nepravilno i nesinhronizovano. U videu koji smo analizirali, ptice se kreću vrlo predvidljivo i sinhronizovano, što je jedan od prvih znakova da bi video mogao biti generisan uz pomoć AI. Ova sinhronizacija ukazuje na korišćenje algoritama koji repliciraju određene obrasce kretanja. 

Teksture i detalji na perju ptica takođe izgledaju manje realistični. Prirodne ptice imaju složene teksture perja koje reflektuju svjetlost na različite načine. U analiziranim frejmovima videa, perje ptica ima neprirodne svjetlosne efekte i teksture koje djeluju kompjuterski generisano. Ovo je dodatni indikator da se radi o vještačkoj kreaciji. 

Ponavljanje obrazaca 

Jedan od ključnih indikatora AI generisanog sadržaja je ponavljanje obrazaca. U našem slučaju, primijetili smo ponavljanje obrazaca u kretanju i položaju ptica kroz različite frejmove. Algoritmi vještačke inteligencije često koriste iste obrasce više puta kako bi kreirali iluziju pokreta, što rezultira prepoznatljivim ponavljanjima. 

Neprirodni zvukovi 

Zvukovi ptica u videu takođe djeluju sintetički i neprirodno. U prirodi, zvukovi ptica su dinamični i variraju, dok u ovom videu zvukovi ptica izgledaju ponavljajući i nepravilno sinhronizovani sa slikom. Ovo je još jedan važan pokazatelj da je video generisan uz pomoć AI. 

Upotreba online AI detektora 

Da bismo dodatno potvrdili naše sumnje, koristili smo online alat za detekciju AI generisanih sadržaja, Hive Moderation. Ovaj alat je specijalizovan za prepoznavanje vještački kreiranih video zapisa i nakon analize našeg videa, Hive Moderation je jasno konstatovao da se radi o AI generisanom sadržaju (slika 2). Ova potvrda je bila ključna u našem istraživanju, jer dodatno podržava sve vizuelne i zvukovne anomalije koje smo ranije identifikovali. 

Slika 2

Osim toga, izvukli smo sliku ekrana (screen shot) za svih 16 vrsta ptica koje su u videu i fotografije iskoristili za pretragu po gotografijama u pretraživaču koji je specijalizovan upravo za tu vrstu pretrage i upoređivanja – Tin Eye (Reverse Image Search). Za svih 16 fotografija ptica smo dobili negativan rezultat pretrage, nakon pregledanih i upoređenih 63,8 milijardi slika koje su bile dostupne pretraživaču (slika 3).

Slika 3

Istom pretragom na alatu Google-a, koji omogućava ovakvu vrstu internet pretraživanja, dobili smo rezultate koji upućuju na frejmove istovjetnog video snimka, koji je podijeljen na YouTube-u i drugim društvenim mrežama (slika 4), a bez upućivanja na bilo koju vrstu ptice koja bi mogla biti ista ili slična onima iz videa koji smo analizirali. 

Slika 4

U svijetu gdje tehnologija postaje sve moćnija, važno je razviti kritički pristup prema sadržajima koje konzumiramo online. Video koji naizgled prikazuje čudesan prikaz ptica zapravo je djelo vještačke inteligencije, što smo potvrdili detaljnom analizom i korišćenjem specijalizovanih online alata. Kao i prethodni, i ovaj slučaj nas podsjeća na važnost provjere izvora i autentičnosti informacija koje dijelimo i gledamo na društvenim mrežama. Uvijek imajmo na umu da čak i najimpresivniji prikazi prirode mogu biti rezultat tehnološke manipulacije, a ne stvarnog svijeta, ma koliko uživali u njima. Tehnologija može kreirati zadivljujuće vizuelne doživljaje, ali ništa ne može zamijeniti autentičnu ljepotu prirode. Nastavimo istraživati i dijeliti stvarne momente, dok istovremeno ostajemo svjesni mogućnosti tehnoloških manipulacija. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article