“Anti-seks” kreveti za OI nijesu toliko “anti-seks” 

276

Tokom Olimpijskih igara (OI) u Tokiju vijest koja je obišla svijet glasila je da su organizatori za takmičare pripremili iznenađenje u vidu kartonskih kreveta, koji ne mogu da izdrže velike težine, ili bar dvoje ljudi. Cilj je, navodno, bilo sprječavanje sportista da se upuštaju u seksualne aktivnosti, a kako bi što više odmarali i fokusirali se na plasman. Iako interesantna, ova priča nije skroz istinita. 

Kako su OI u Parizu sve bliže, isti narativ plasira se i ovog puta. Regionalni portali pišu: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2, 3

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-seks krevetima  

U tekstu se, između ostalog navodi

“Kreveti su već stigli u Pariz nakon uspjeha u Tokiju. Sistem je impresionirao u maksimiziranju odmora sportista. Prozvani su anti-seks jer su preslabi da bi izdržali veću težinu od predviđene, kao i bilo kakvu vrstu intimnog odnosa.” 

Istina je da su kreveti za Pariz, kao i oni iz Tokija, napravljeni od kartona. Ali, svrha nije sprječavanje sportista da imaju seks, već – očuvanje životne sredine. S obzirom na to da se teorija o “anti-seks” krevetima proširila, reagovali su i iz organizacionog tima, iz kojeg je poručeno:  

„Znamo da su se mediji jako zabavljali ovom pričom od Tokija 2020, ali za Pariz 2024. izbor ovih kreveta za Olimpijsko i Paraolimpijsko selo prvenstveno je vezan za širu ambiciju da se obezbijedi minimalan uticaj na životnu sredinu i “drugi život” za svu opremu.” 

Snopes piše da su osnove kreveta, koji su već korišćeni u Tokiju, proizvedene od recikliranog kartona. Osnivač kompanije koja proizvodi krevete, Motokuni Takaoka, prošle godine je demonstrirao njihovu izdržljivost i rekao da “mogu izdržati nekoliko ljudi”. 

U tekstu iz 2019, dakle prije OI u Tokiju, objavljen je tekst o krevetima u kojem se kaže:  

„Svi okviri kreveta biće napravljeni od visokootpornog kartona, koji će moći da izdrže težine do 200 kilograma. Posle Igara će biti reciklirani u papirne proizvode, a komponente dušeka reciklirane u nove plastične proizvode. Ovo je prvi put u istoriji Olimpijskih i Paraolimpijskih igara da su svi kreveti i posteljina napravljeni skoro u potpunosti od obnovljivih materijala.” 

A, što se seksa tiče, da organizatori OI ne namjeravaju da otežavaju intimne odnose govori činjenica da će sportistima biti distribuirano oko 250 hiljada raznih prezervativa. 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 19.6.2024.

Portal Radio Sarajevo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article